Ove naše su „drvene“

Nije posebna retkost čuti ovdašnje muškarce kako se žale da su žene iz njihove okoline nikakve – da odete u tu-i-tu zemlju, e, tamo biste videli prave žene! Na takve komentare žene imaju slične odgovore, a uglavnom se sve svede na prepucavanje o tome da ovdašnji ništa ne valjaju i da su negde drugde bolji.

Neke od žalbi muškaraca na ovdašnje žene jesu da sve s njima ide sporo, upoznavanje, izlasci, upoznavanje roditelja; dok se dospe do kreveta, već im nije više do toga. A u toj-i-toj zemlji, ako se nekoj ženi dopadnete, imate šanse da do seksa dođe već isto veče, plus može lako da se desi da vam ona sama priđe ako je zainteresovana.

Na takve optužbe žene neretko odgovaraju da hoće muškarca koji neće da umre od straha na ideju da priđe ženi; da hoće muškarca koji će da im se udvara. Što se oklevanja tiče, priličan broj žena se plaši da će ih smatrati lakim, da ne upotrebimo znatno vulgarnije izraze koji su u čestoj upotrebi, ukoliko same priđu muškarcu ili ukoliko ne oklevaju s odlaskom u krevet. Smatraće ih lakim njihovi očevi, nekad će ih i muškarac s kojim izlaze smatrati lakom devojkom jer pristaje da se ljubi s njim, a nisu u braku. A bile su i u drugim zemljama, i tamo su im se muškarci udvarali, činili da se osećaju cenjeno, nisu ih smatrali lakim jer pristaju na seks, to im je bilo normalno. I zaključe da nisu ovdašnje žene te koje ne valjaju, već muškarci (sve ovo je, očigledno, krajnje uopštena priča).

I ko je tu u pravu? Teško da bi se za bilo koju od strana moglo reći da je u pravu, a opet, očigledno je da i jedni i drugi imaju probleme. Žene su dobrim delom takve kakve su zbog prethodnih iskustava s muškarcima (ovdašnjim), muškarci su jednim delom takvi zbog prethodnih iskustava sa ovdašnjim ženama, a ni jedni ni drugi nemaju čvrste predstave kakvo je ponašanje normalno, jer s različitih strana dobijaju različite priče.

Kako to rešiti? Teško. I polako. Bez predrasuda prema ovdašnjima (ako vam ovdašnji baš toliko smetaju, probajte da odete negde drugde, gde vam ljudi više odgovaraju), i uz razumevanje da je na vama da pomognete osobi koja vam se dopada da preboli ono što su joj oni pre vas uradili, da prevaziđe pogrešna uverenja koja je sa njima stekla. Nije lako, i ne ide brzo, ali ako vam je zaista stalo do te osobe, vredno je truda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.