U trendu

Ovo nikako ne bi smeli da radite pre seksa, upozoravaju lekari

Žene pre seksa nikako ne bi trebale da idu u WC da mokre, jer ako uriniraju pre seksa, time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog Dejvid Kaufman.

On navodi da je ideja da žene treba da idu da mokre pre seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju, piše Daily Mail.

Ipak, ističe da je jedan do mita tačan – onaj po kojem žene obavezno treba da idu posle seksa, jer se na taj način ispiru bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva, prenosi 24sata.hr.

Ali, s druge strane, uriniranje pre seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog meseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I preterivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde lekari. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog meseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women’s Health.

– Mokraćna cev nalazi se uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – istakla je američki ginekolog Meri Džejn Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke žene mogu je dobiti nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako se nakon seksa mokri, napomenula je Beverli Vipli, profesorka sa Univerziteta Nju Džerzi.

Simptomi

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može uzrokovati infekciju bešike i bubrega, piše About.com.

Lečenje

Čim primetite prve simptome preporučuje se zatražiti pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči seks je najbolje izbegavati.

Pre seksa se ne pije ni svaki lek

Antihistaminici, lekovi koji se standardno daju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, prehlade ili svraba, nešto su što žene ne bi trebalo da piju pre seksa.

Naime, istraživanja su pokazala da antihistaminici deluju tako da opuštaju sva tkiva tela – od usne duplje pa sve do genitalnog područja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar