Parovi koji se češće ljube, srećniji – Poljubac čuva vezu i zdravlje

Parovi koji se češće ljube su srećniji od onih koji poljupcima ne pridaju mnogo značaja. Istraživanja pokazuju da ta vrsta nežnosti jača vezu i da je na duže staze čuva od gubitka strasti.

Stručnjaci navode i drugu stranu priče.

Tokom samo 60 sekundi ljubljenja sagori se 26 kalorija, a čak 1.560 ako se poljupci “oduže” do sat vremena. Zahvaljujući njima, koža lica dobija lepši izgled, jer “upošljavaju” 34 mišića, pojačavajući tonus čineći nas mlađim i svežijim.

Poljupci nisu samo u službi lepote i vitkosti, već i opšteg zdravlja.

Stručnjaci tvrde da ljubljenje jača imunitet, deluje protivupalno, ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, otklanja stres, sprečava nastanak karijesa.

Endorfin, hormon koji se luči tokom dodira usana i jezika, deluje i do 200 puta snažnije od morfijuma. To je odgovor na pitanje zašto se poslije ljubljenja osećamo opuštenije i raspoloženije, oslobođeni bola, naročito glavobolje.

Međutim, francuski poljubac je u isti mah i pretnja zdravlju, jer tokom njega može da se prenese 280 vrsta bakterija. Ako traje dugo, razmeni se i do deset miliona. Mononukleoza je takođe moguća posledica ljubljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.