U trendu

Parovima je potrebno ovih pet zajedničkih osobina da bi veza uspela, tvrde stručnjaci

Suprotno pričama, suprotnosti se možda ipak ne privlače. Naime, sveobuhvatna analiza istraživača sa Univerziteta Colorado prošla je kroz više od 130 osobina miliona parova u rasponu od jednog veka – i nateraće vas da razmislite o svojoj vezi. Istraživanje dovodi u pitanje staro mišljenje da su razlike vrlo važne za romantičan život, piše The Healthy.

U neverovatnih 82% do 89% osobina – od političkih sklonosti do izbora stila života – partneri su pokazali zapanjujuće sličnosti. S druge strane, samo 3% osobina pokazalo je bilo kakvu tendenciju spajanja suprotnosti. Osim samo razumevanja ljubavi i odnosa, ova otkrića imaju značajan uticaj na genetička istraživanja. Metju Keler, dr. sc. viši je autor studije i radi kao direktor i profesor na Institutu za genetiku ponašanja, psihologiju i neuronauke na Univerzitetu Colorado Boulder. Kao što dr. Keler ističe, mnogi genetski modeli pre su verovali da je ljudsko parenje nasumično – ali ova studija? Predlaže da tražimo neke karakteristike u partneru vrlo planirano.

Politička i verska uverenja

Tanja Horvic, prva autorka studije, navodi u saopštenju za javnost: “Verovatnije je da svaka ptica svome jatu leti.” Ovih dana možda i nije šokantno da su zajednička ubeđenja oko politike i vere jedan od najvećih pokazatelja da veza može ići daleko.

Nivoi obrazovanja i IQ

Stepen vašeg obrazovanja diktira vašu potrebu za intelektualnom stimulacijom. Pojedinci u SAD-u sve više pronalaze partnere sa sličnim obrazovanjem. Iako se to čini kao neshvatljivo, ovaj bi obrazac dugoročno potencijalno mogao da pojača socioekonomske razlike.

Visina

Da li je veličina zaista bitna? Pa, što se tiče visine, mogla bi da bude. Prema Horvicu, ako niži pojedinci primarno biraju partnere sličnog stasa, a viši ljudi čine isto, sledeća generacija mogla bi videti izraženije razlike u visini – a to se ne zaustavlja na visini. Ovaj se obrazac može primeniti na različite nasledne osobine, od medicinskih predispozicija do hirova ličnosti, prenosi Večernji list.

Stavovi prema supstancama

Vaš odnos prema supstancama poput alkohola i duvana može značajno uticati na vaše romantične izbore. Studija je otkrila jasan obrazac: teški pušači, predani konzumenti alkohola i oni koji potpuno apstiniraju često se spajaju s onima koji dele njihove navike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar