U trendu

Partner je zavisan od kompjuterske igre

Problem iz naslova onima koji se s njim nisu suočili ne deluje preterano ozbiljno; onima koji se s tim jesu suočili deluje krajnje frustrirajuće, i može i da uništi vezu – dešava se širom sveta, i nije nimalo lako rešiti ga.
Dok vaš partner ili suprug nije postao opsednut tom igrom (čest primer je "World Of Warcraft", ili WOW), niste imale pojma da nešto te vrste može da se desi. Ukoliko vas kompjuterske igre slabo zanimaju, verovatno ste ih videle kao nešto za decu. Nije vam neobična ideja da dete, zaneto igrom, ceo dan presedi pred kompjuterom, ali da odrastao čovek dvanaest sati neprekidno provede igrajući se u nekom virtualnom svetu? Da, umesto o tekućim problemima, govori o detaljima igre, a vi se osećate kao da vam se obraća na stranom jeziku jer su vam pojmovi koje koristi nepoznati? Nije vam palo na pamet da biste nešto te vrste mogle da doživite – a, eto, dešava vam se. I ne znate šta ćete.
Za početak, recite mu da vam smeta što toliko vremena provodi igrajući tu igru. Nemojte ni pokušavati da mu ma šta kažete dok se igra, jer tad nema šanse da vas čuje. Ukoliko se prilično ugojio otkako je počela njegova opsesija, skrenite mu pažnju na to. Ukoliko vam je seksualni žinot oslabio ili nestao od kad on sve slobodno vreme provodi igrajući tu igru, recite mu i to. Bez napadanja, ali mu stavite do znanja da vam sve to smeta.
Ima onih koji su u stanju da igranje takvih igara svedu na razumnu meru, sat-dva nekim radnim danima, malo više vikendom, ali i dalje provode vreme s voljenom osobom. Međutim, zaista je malo takvih – i oni ne postaju opsednuti tom igrom. To znači da, u najvećem broju slučajeva, svog dragog treba da navedete da se u potpunosti okane te igre. Odredite mu poslednji dan kada će mu biti dozvoljeno da se igra.
Hoće li se buniti? Hoće. Biće uznemiren i ljut. Ovde se radi o određenom obliku zavisnosti; ako mu zabranite njegove doze, biće i te kako ljut. Neka vas to ne pokoleba, jer to radite kako bi vaša veza opstala.
Nastavlja s igrom, uprkos vašem zahtevu? Na neko vreme ga prepustite samom sebi. Prepustite mu da sam priprema sebi obroke, pere svoj veš, sudove koji su mu potrebni… Nakon dve-tri nedelje takvog tretmana, mnogi muškarci se trgnu i potrude da promene ponašanje.
Ni to ne pomaže? Preostaje još jedna mogućnost – otkažite Internet. WOW i slične igre nije moguće stvarno igrati bez Interneta. Biće besan, naravno. Imaće krizu. Biće neprijatno. Ali, ako mu dovoljno značite, prebrodiće to.
Ovo je bio laički članak, i odnosi se na blaže probleme ove vrste. Ukoliko je problem dovoljno izražen da ništa od navedenog ne pomaže, trebalo bi se obratiti stručnjaku za bolesti zavisnosti – kao i druge zavisnosti, i ova može da uništi veze, brakove, da dovede do rasturanja porodice, pa je ne treba olako shvatiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.