Pilule smanjuju libido?

Kada tek počne da se zabavlja, veliki broj parova ne želi decu. To se kasnije može promeniti, naravno, ali u početku veze ili ako su veoma mladi, bar nekoliko sledećih godina neće želeti decu. To znači da je neophodan neki metod kontracepcije.

Kondom je najsigurniji, ali mnogi ga ne vole (neki idu toliko daleko da odbijaju da ga upotrebe, što je ipak preterano); plus, kondom ipak nije jedini mogući metod zaštite. Kontraceptivne pilule štite od neželjenog začeća podjednako dobro. One ne štite od polno prenosivih bolesti, ali ako ne spadate među one s rizičnim seksualnim ponašanjem (drugim rečima, ako ste u stalnoj vezi i oboje pazite na higijenu), verovatnoća da ćete dobiti polno prenosivu bolest nije baš toliko velika. Međutim, kontraceptivne pilule mogu imati neke efekte koji i te kako utiču na vaš seksualni život, a retko se spominju. O čemu se radi?

S jedne strane, korišćenje kontraceptivnih pilula može da poveća ženin libido, iz jednostavnog razloga što se ona oseća zaštićeno. Samim tim, biće znatno opuštenija i raspoloženija za uživanje u intimnostima. Zasad, super!

S druge strane, ni psihologija nije baš sve. Mozak jeste, u suštini, najbitniji organ kada se radi o seksualnosti i libidu, ali nije jedini. Uticaj imaju i hormoni, a kontraceptivne pilule su bazirane na hormonima. Jedan od efekata kontraceptivnih pilula jeste da snižava nivo testosterona kod žena, a testosteron je jedan od hormona koji povećavaju libido. Drugim rečima, korišćenje pilula može dovesti do toga da žena bude manje raspoložena za seks.

U većini slučajeva, to nije veliki problem. Mnoge žene i ne osete ovaj efekat. Ukoliko ga osete, može da pomogne ako je žena svesna da pilule, a ne njena osećanja prema partneru, tako utiču na nju – uz dodatak duže predigre, ne bi trebalo da bude problema. Nije loše znati i da trofazne pilule (one koje menjaju nivo hormona tokom meseca) imaju slabije izražen efekat na libido od monofaznih (one koje pružaju stabilnu dozu hormona tokom celog meseca).

Ipak, može se desiti da pilule ipak previše ometaju ženin libido. U tom slučaju, trebalo bi se, uz konsultaciju s ginekologom, opredeliti za drugačiji metod kontracepcije – možda spirala, dijafragma ili kondom. Izbor je, razume se, na vama i vašem partneru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.