Po čemu se fleksogamija razlikuje od prevare?

Dugo je vladalo uverenje da je monogamna veza jedina moralno ispravna, da je sve drugo prevara, nemoral, razvrat, perverzija (u zavisnosti od detalja)… Danas se, međutim, javlja nov oblik veze – fleksogamija – i ima onih koji se pitaju da li će takva veza postati standard.

Fleksogamija je naziv za vrstu veze između žene i muškarca, vrstu veze koju neki smatraju samo zamaskiranom prevarom. Naime, u ovoj vrsti veze reč je o paru koji je već duže vremena zajedno, nekada su i u braku, ali se viđaju i s drugim ljudima, i ne samo to. Dok je najbezazleniji oblik fleksogamije taj da se on osvrće za lepim ženama, a nju to nimalo ne uzrujava, ili da ona flertuje sa zgodnim konobarom, a njega to ne potresa, ide se i do seksualnih odnosa s drugim ljudima. Po čemu se fleksogamija razlikuje od klasične prevare? Po tome što se izleti sa strane (nekad s različitim osobama, nekad redovno s jednom istom osobom) ne kriju i oba partnera prihvataju takav odnos.

Neki fleksogamiju vide kao način da očuvaju svoju monogamnu vezu – vezu smatraju i dalje monogamnom (a ne poligamnom ili poliamorijom), jer te osobe sa strane ne vole onako kako vole svog partnera ili partnerku. Ljudi u fleksogamnoj vezi i dalje vole jedno drugo, ali im se povremeno dopadne i još poneko, pa se i s tim nekim malo zabave. Osobe sa strane dođu i prođu, a veza s partnerom ili partnerkom opstaje.

Naravno, da bi fleksogamna veza mogla da funkcioniše, neophodno je da na nju pristanu oba partnera, kao i da, ako se jedno od njih dvoje kasnije predomisli i shvati da mu takav odnos ipak ne prija, i ono drugo odustane od fleksogamije. Potrebno je unapred se složiti oko takvog odnosa, ne tek nakon što je do prevare došlo; korisno je i unapred se dogovoriti hoćete li reći prijateljima i koliko daleko ćete ići u fleksogamiji. Ako nešto uznemiri vašeg partnera ili partnerku, to ne bi trebalo da ponovite.

Da li će fleksogamija postati standard? Teško je reći unapred, mada nije verovatno. Ovakav odnos postojao je i ranije, samo je bio ređi i o njemu se van tračeva nije pričalo, pa je najverovatnije da će fleksogamni odnos postati nešto češći nego ranije, ali da monogamni odnos ipak neće zameniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.