Po čemu se fleksogamija razlikuje od prevare?

Foto: Antranias/Pixabay.com

Dugo je vladalo uverenje da je monogamna veza jedina moralno ispravna, da je sve drugo prevara, nemoral, razvrat, perverzija (u zavisnosti od detalja)… Danas se, međutim, javlja nov oblik veze – fleksogamija – i ima onih koji se pitaju da li će takva veza postati standard.

Fleksogamija je naziv za vrstu veze između žene i muškarca, vrstu veze koju neki smatraju samo zamaskiranom prevarom. Naime, u ovoj vrsti veze reč je o paru koji je već duže vremena zajedno, nekada su i u braku, ali se viđaju i s drugim ljudima, i ne samo to. Dok je najbezazleniji oblik fleksogamije taj da se on osvrće za lepim ženama, a nju to nimalo ne uzrujava, ili da ona flertuje sa zgodnim konobarom, a njega to ne potresa, ide se i do seksualnih odnosa s drugim ljudima. Po čemu se fleksogamija razlikuje od klasične prevare? Po tome što se izleti sa strane (nekad s različitim osobama, nekad redovno s jednom istom osobom) ne kriju i oba partnera prihvataju takav odnos.

Neki fleksogamiju vide kao način da očuvaju svoju monogamnu vezu – vezu smatraju i dalje monogamnom (a ne poligamnom ili poliamorijom), jer te osobe sa strane ne vole onako kako vole svog partnera ili partnerku. Ljudi u fleksogamnoj vezi i dalje vole jedno drugo, ali im se povremeno dopadne i još poneko, pa se i s tim nekim malo zabave. Osobe sa strane dođu i prođu, a veza s partnerom ili partnerkom opstaje.

Naravno, da bi fleksogamna veza mogla da funkcioniše, neophodno je da na nju pristanu oba partnera, kao i da, ako se jedno od njih dvoje kasnije predomisli i shvati da mu takav odnos ipak ne prija, i ono drugo odustane od fleksogamije. Potrebno je unapred se složiti oko takvog odnosa, ne tek nakon što je do prevare došlo; korisno je i unapred se dogovoriti hoćete li reći prijateljima i koliko daleko ćete ići u fleksogamiji. Ako nešto uznemiri vašeg partnera ili partnerku, to ne bi trebalo da ponovite.

Da li će fleksogamija postati standard? Teško je reći unapred, mada nije verovatno. Ovakav odnos postojao je i ranije, samo je bio ređi i o njemu se van tračeva nije pričalo, pa je najverovatnije da će fleksogamni odnos postati nešto češći nego ranije, ali da monogamni odnos ipak neće zameniti.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Koliko imate hrabrosti da svoj brak ili neku drugu vezu nazovete monogamnom pitanje je sad; kao prvo, danas dolazite u dodir sa raznim nerazjašnjenim, nedovršenim, ponekad i skučenim odnosima koji će na vašu žalost, radost, obstranu ili jednostranu, da potraju i nadovezuju se na razne načine i isprepletano sa raznim ljudima. Neki će da vas optuže za prevaru, emotivnu, fizičku, platonsku, bilo kakvu, neki samo za flert i “bacanje farova”… a vi ćete stajati i gledati. Šta je tu bilo prvo, a šta drugo, šta je prioritet, ako to nisu samo djeca? Pa… uzajamna povezanost, jačanje prioriteta i povjerenja, jaka navika i potreba savladavanja prepreka, baš svih zabrana ili samo onih kojie su vam dostupne da sa njima već jednom raščistite: razgovorom, pogledom, dodirom… kako god, ali na normalan, prisan, sponatan, donekle, sagledljiv i na teško ili lako objašnjiv, ali razumljiv način… jer, vrijeme je čudna “boljka”- vučemo je dok možemo i smijemo, a onda nenadano nam otkaže svoje “usluge”. Treba to istrpiti, a ne bacati otrov; poništavati sve dotadašnje je kao prenabregnuti, ne dozvoliti, zaboraviti… ili jednostavno PRISTATI na ono što dolazi. Ako je veza “papir”, onda je to i prećutni raskid koji traje li traje… A ko će meni tu da “pomogne” ako ne ja sebi… tako što ću da TRAJEM kroz vremena i različitost u laganim odnosima, a ne komplikacijama… ako je ikako moguće,a ako nije- sve se može kad se hoće!

Ostavite komentar