najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pobedite genitalni herpes prirodnim putem

Pošto smo vam juče rekli nešto o “zvaničnom” lečenju genitalnog herpesa, danas ćemo vas uputiti i u neke malo manje “zvanične” metode. To, naravno, ne znači da bi bilo šta od toga trebalo da radite bez odobrenja vašeg lekara. Savetovanje sa lekarom i zajedničko praćenje razvoja bolesti i terapije uvek je najbolji način da se dođe do povoljnog ishoda.

Smatra se da tamponi sa ricinusovim uljem snaže imunološki sistem. Kako biste maksimalno iskoristili ovaj efekat, počnite od jedne šolje ricinusovog ulja kojim ćete brižljivo i temeljito natopiti meku tkaninu ili gazu. Položite je na vrh trbuha i pokrijte je nečim tankim (može da posluži i najlon), odozgo postavite grejalicu podešenu na temperaturu koju možete da trpite duže vremena i odležite tako jedan čas. S početka, u prvih mesec dana, ponavljajte ovu proceduru jedanput dnevno. Lečenje nastavite tako što ćete je ponavljati tri puta nedeljno, a u vreme napada herpesa – češće.

Kako je za zalečenje i prezdravljenje važan vazduh, nosite samo takvo rublje koje će koži dati da “diše” – drugim rečima, nosite pamuk, a ne sintetiku. Ukoliko hoćete da nosite kupaći kostim, razmislite o tome da napravite pamučnu postavu koju ćete prišiti sa unutrašnje strane kostima.

Mokrenje za čoveka koji preživljava prvi napad genitalnog herpesa može biti veoma bolno, jer mokraća, pretežno kiselog sastava, dolazi u neposredan dodir sa otvorenim, živim ranama koje herpes uzrokuje. Ovo naročito pogađa žene. Stoga bi trebalo da se postarate da urin ne dospe na rane, a u tu svrhu možete se pomoći toaletnim papirom. Verujte, ovo je veoma važno, a i korisno!

Premda se ova bolest zove “genitalni herpes”, virus Herpes simplex moguće je preneti i na druge delove tela ukoliko se dotaknete otvorene rane, a posle toga, tim istim prstom, na primer, ustiju ili očiju. Iz tog razloga, veoma je važno ne dirati rane izazvane genitalnim herpesom. Ako se plašite da se ne češete noću, u snu, prekrijte ranice nekom zaštitnom materijom – recimo gazom; bitno je da to bude tkanina kroz koju je moguć prolaz vazduha.

Neki lekari govore kako sredstva poput cinkove masti ili cinka u kapsulama, aminokiseline lizin ili butil-hidroksitoluena dodatog u ishranu mogu pomoći prilikom napada herpesa. Međutim, bez obzira na izvesna pojedinačna istraživanja, delotvornost ovih sredstava, po mišljenju većine lekara, nije sa pouzdanošću dokazana. Ukoliko želite da okušate sreću sa bilo kojim od ovih dodataka, znajte da ih smete koristiti isključivo pod nadzorom lekara, pošto veće doze mogu biti vrlo opasne.

Prisetite se kako ste vi dobili herpes. Sada na vama leži odgovornost da zaštitite druge. Kada imate napad herpesa i pojave vam se ranice – tada ste najzarazniji i izbegavajte seksualne odnose. Kada ovih ranica i plikova nema, verovatnoća prenošenja virusa je mnogo manja, ali radi povećane bezbednosti i vašeg mira, ipak – koristite kondom.

Još da vam napomenemo da to što, recimo, već imate herpes (npr. onaj najobičniji, na usnama ili nozdrvama), ne znači da ne možete dobiti i neki drugi njegov oblik. Premda se ne dešava često, herpes na polnim organima može se javiti i istovremeno sa drugim manifestacijama ovog virusa.

2 komentara
  1. Nataša Marinković

    Da, Jelena, moguće je. Za to možeš odraditi test putem vađenja krvi na HSV 2 Igg, koji pokazuje da li si nekada bila u kontaktu sa virusom, a nije ti se manifestovao.

  2. Jelena Jovanović

    Ja bih prokomentarisala pitanjem: da li je moguće da zaraženi genitalnim herpesom prvo manifestovanje bolesti ima tek nakon više godina (virusom je zaražen, a imuni sistem ga je kontrolisao godinama unazad)?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike