Pogrešni razlozi za vezu (1)

Biti u vezi s nekim, vezi punoj uzajamnog razumevanja, ljubavi i poštovanja, divna je stvar. Nažalost, nisu sve veze takve – a jedan od čestih uzroka te nemile pojave jeste taj da se u vezu uđe iz pogrešnih razloga, u nadi da će to popraviti neki deo vašeg života koji veza sama po sebi ne može da popravi.
Vaši prijatelji (roditelji, rođaci, bilo ko) smatraju da vam je neko neophodan. Lepo od njih što razmišljaju o vašem zdravlju i blagostanju, ali to ne znači da su nužno u pravu. Oni koji su u vezi često kao da i nesvesno veruju da bi sad svi trebalo da imaju nekog pored sebe, i kao da zaborave koliko može biti teško naći nekog s kim zaista želite da budete. Osim toga, čak i ako su praktično svi koje znate s nekim, to ne znači da je za vas obavezno da „preko noći“ nađete sebi partnera ili partnerku. Ako vas pritiskaju da nađete srodnu dušu (ili da se već jednom skrasite i dobijete decu), ne dajte se! U vezu bi trebalo ući zato što vi sami to želite, ne zato što svi misle da je to ono što vi treba da radite sa svojim životom.
Ne možete da podnesete da budete sami. Veza s bilo kim nije nimalo bolja od toga da niste u vezi ni sa kim. Naprotiv. Možete se osećati usamljeno i ako ste sami i ako ste u vezi s pogrešnom osobom (zapravo, čak i u vezi s pravom osobom se desi da naiđe trenutak kad se osetite usamljeno i nesrećno), a ako ste sami, makar ćete imati neki svoj mir. Osim toga, ako tražite nekoga – bilo koga – zato što vas sama pomisao da ste sami baca u očajanje, vrlo je verovatno da vam se osoba koju nađete nakon kratkog vremena nimalo neće svideti, pa ćete se osećati još gore, plus će vam se i samopouzdanje srozati. Znatno su vam bolje šanse da uđete u vezu u kojoj ćete biti srećni ako prethodno naučite da uživate ne samo u društvu prijatelja i porodice već i svom sopstvenom – na kraju krajeva, ako vi ne možete da podnesete sopstveno društvo, kako će ga podneti neko drugi?
Pa, hoće vas. Laskavo je kad saznate da je neko zainteresovan za vas, ali to ne znači da toj osobi nešto dugujete. Vaš ljubavni život će biti mnogo lepši i ispunjeniji ako i vi učestvujete u biranju s kim i kada ćete biti u vezi. Jeste da je lakše ako prihvatite prvog/prvu koji se ponude, ali „lakše“ ne znači da vi s tom osobom imate bilo šta zajedničko. Ovo ne znači da nužno vi morate biti ti koji preduzmu prvi korak, ali ne treba reći „da“ svakom ko pita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.