U trendu

Poljubac kao meditacija

O pozitivnim efektima poljubaca već se mnogo pričalo i pisalo, naročito kada se radi o dugim, strastvenim poljupcima. Pisalo se povremeno i o negativnim efektima preteranog ljubljenja – što ne znači da možete preterati u ljubljenju s voljenom osobom, bar ne ako to ne radite pregrubo. Problematično je preterano često ljubljenje s velikim brojem osoba, naročito ako vam je imunitet već dosta oslabljen. Međutim, ono što se retko spominje jeste sličnost između ljubljenja i zen meditacije.

Savršeno je moguće da vas iznenadi da uopšte postoji neka sličnost – na kraju krajeva, kakve veze imaju zen i ljubljenje? Prilikom zen meditacije, vrlo brzo se osećate bolje, stičete utisak potpune prisutnosti i intenzivnije proživljavate sadašnji trenutak.

Drugim rečima, uživate ovde i sada, gde god i kad god to bilo – niste u mislima izgubljeni u prošlosti, niti samo iščekujete dobre stvari ili nevolje u budućnosti. Verovali ili ne, ali sličan efekat ima i lagano ljubljenje.

Pokazalo se, naime, da se i prilikom laganog ljubljenja ljudi osećaju veoma prisutni ovde i sada, kao i da s uživanjem (definitivno!) proživljavaju te trenutke. Dobro raspoloženje se podrazumeva, i to u rekordno kratkom roku: pokušajte samo da zamislite da se ljubite s voljenom osobom i odmah ćete znati u koliko kratkom roku dolazi poboljšanje raspoloženja. Naravno, sve to pod pretpostavkom da u toku ljubljenja vaše misli nisu na nekom drugom mestu – recimo, na spisku za kupovinu, svađi sa šefom ili koleginicom… Mada, čak i tako, lagano ljubljenje s voljenom osobom brzo će vam izbiti iz glave te negativne misli, samo ako to dopustite.

Da, onako uzgred, podsetimo i na ostale pozitivne efekte ljubljenja – na koktel hormona koji vam popravljaju raspoloženje i zdravlje, kao i na činjenicu da se ljubljenjem pojačava imunitet, jer se izlažete izvesnoj dozi raznovrsnih mikroorganizama koje nemate u sopstvenom telu. Setite se svega toga kad sledećeg puta pomislite da nemate vremena za bilo šta drugo osim kratkog poljupca – možda ćete odlučiti da ipak imate vremena za jedno predivno uživanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.