Pomišljate na razvod

Mnoge stvari unapred čujete o tome kako je biti u braku. Čujete ih od prijatelja, rođaka, roditelja, i možda poverujete da imate prilično dobru predstavu o bračnom životu i da vas ništa ne može zaista iznenaditi. A onda vam se desi nešto na šta vas nisu upozorili – recimo, pomišljate na razvod – i budete zatečeni time, ne znate šta da radite.
Osim ako ste odgajeni u uverenju da će, jednom kad se venčate, sve da bude lepo i da će život da vam bude med i mleko, u brak ulazite sa svešću da će tu biti i lepih i ružnih trenutaka. Neke od njih, posle priča koje ste čuli, očekujete, ali se desi i nešto što ne očekujete uopšte i što vas navede da pomislite da vaš brak ne valja i da ga treba okončati. Malo ko vam unapred kaže da je sasvim normalno da u nekom trenutku braka počnete intenzivno da razmišljate o razvodu.
Ima onih koji kažu da se to redovno desi nakon sedam godina veze. Nekima se zaista i desi tada, nekima se desi znatno ranije, nekima kasnije… Nema pravila, osim da se to desi većini. Možda vam je brak zaista problematičan pa zato razmišljate o razvodu, a možda ide bez stvarno velikih problema, ali raznih životnih nedaća ipak ima, i u jednom trenutku vam bude svega dosta. I pomislite na razvod. Možda tu misao smesta odbacite, možda i ne; u svakom slučaju, vraća vam se. I razmišljate o tome. Zamišljate kako bi to bilo da se razvedete, da ponovo imate slobodu, možda biste sami putovali ili se bavili nečim novim, možda biste upoznali neku novu osobu koja bi vas „oborila s nogu“…
Ukoliko se brak ne može spasti, ako je zaista tako loše, ili ako ste sa destruktivnom ili autodestruktivnom osobom (nasilnikom, kriminalcem, narkomanom, alkoholičarom, kockarom…), razvod bi mogao da bude najzdravije rešenje. Međutim, ako vam brak nije takav, slobodno pustite te misli o razvodu da vam se „vrzmaju“ po glavi – i čekajte. Ukoliko vam brak nije katastrofalno loš, te misli će proći. A kroz nekoliko godina, kad se setite tih misli, biće vam drago što se niste poveli za njima i što ste i dalje s tom divnom osobom s kojom ste se venčali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.