U trendu

Posvađali ste se

Nešto se desilo. Neko je uradio nešto pogrešno, ili bar jedan od partnera misli da je onaj drugi pogrešio. Razlog može biti trivijalan ("Opet si zaboravio da kupiš margarin!"), a može biti i neki veći ("Zar mora opet da nam dođe tvoja majka?"), ili stvarno krupan (neverstvo, na primer). Šta god da se desilo, dovelo je do svađe: pale su teške reči, moguće i poneki tanjir (vaza, čaša… bilo šta lomljivo, što po mogućnosti pravi puno buke kad se polomi). Režite jedno na drugo. Besni ste. Razmišljate čak i o raskidu (ili razvodu, kako u čijem slučaju). Opet, ne želite stvarno da se rastanete – i dalje volite partnera (partnerku). Šta sad?
Odrasli ste ljudi; znate već da se svađe dešavaju. Sukobi se dešavaju – i, nakon nekog vremena, rešavaju, ili ne. Svađe mogu čak i da budu korisne, ukoliko ih rešite, jer ćete tako naučiti nešto novo. To ipak ne znači da treba da se svađate svakog časa – postoje i lepši načini da se nešto nauči. Bilo bi zgodno da naučite da izbegavate tipične greške prilikom svađa.
U svađi, parovi se i prečesto ponašaju kao suparnici, rivali, a ne kao ljudi koji se vole i žele da i dalje žive zajedno. Upamtite: ona (ili on) nije vaš neprijatelj, niti neko koga treba poniziti i povrediti, ma koliko ljuti u tom trenutku bili; niti je u pitanju takmičenje, gde jedan dobija, a drugi gubi. Pošto je u pitanju vaš zajednički život, ili razrešavate sukob tako da obe strane budu zadovoljne koliko god je to moguće i time oboje dobijate, ili se stvar rešava "u korist" jednog od partnera, a u tom slučaju oboje gubite.
Dobro je pustiti drugu stranu da se istutnji i kaže šta joj je na duši. Ukoliko je bes stvarno velik, nije tragedija ni ako se nešto polomi (pod uslovom da nisu u pitanju nečije kosti). Ako se ljudima dopusti da se istutnje, obično su posle toga mirniji i spremniji za normalan razgovor, kompromise i rešavanje sukoba.
Ne rasplinjavajte se! Tome su naročito sklone žene: krenu "od Kulina bana" i izređaju sve što im je ikada zasmetalo kod partnera, stvari od pre više godina (ili čak više desetina godina) i potpuno zaborave zbog čega je ova konkretna svađa nastala. Onda se više i ne zna u čemu je problem, pa ne može ni da se reši. Zato, držite se teme.
Ako se svađa baš izmakla kontroli, pokušajte da koliko-toliko ostanete prisebni i predložite da raspravu nastavite kasnije, kad se oboje malo smirite. Naravno, potrudite se da do tog "kasnije" zaista i dođe, a ne da sukob ostane nerazrešen, jer ćete u suprotnom samo gomilati probleme – slično kao loša spremačica koja ćušne đubre pod tepih: na prvi pogled može da izgleda manje-više u redu, ali đubre je i dalje tu.
U svakoj svađi postoje pauze, makar kad neko zastane da bi došao do vazduha. Iskoristite ih! Ne za to da vi krenete s protivnapadom, već za neki nežan gest (blagi stisak ruke, blagonaklon pogled, zagrljaj…) – time stavljate na znanje drugoj strani da je i dalje volite i da vam je stalo do nje. Malo nežnosti i pažnje čuda može da napravi.
Za kraj: ne durite se! Niste deca. Nemojte samo otići i zalupiti vratima niti izvređati osobu koju bi trebalo da volite. Time se samo pogoršavaju stvari, a ništa se ne rešava. Dajte sve od sebe da rešite problem – a ne da pravite nov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.