Potpuno sumanuto, ali ipak funkcioniše

Moguće je naći jako mnogo saveta o tome šta i kako raditi u vezi, gomilu pravila kako bi sve to trebalo da izgleda, bar u nekom zamišljenom idealnom slučaju. A onda se nađete u situaciji da ništa nije po tim pravilima niti „po propisu“, a opet, sve nekako ide, i to na dobar način.
Postoji li to uopšte? Može li se to desiti? Postoji i može se desiti. I dešava se. Recimo, smatra se da ne treba već prvo veče otići s nekim u krevet, a opet, desi se da prekršite to pravilo i svejedno sve super ispadne – ne samo da se ne rastanete sledećeg jutra niti vam se veza bazira isključivo na seksu i brzo se okonča već ostanete zajedno nekoliko decenija ili i duže, i to kao veoma srećan par. Ili, ne treba se ponašati ovako, ne treba pričati to-i-to, i vi i vaš partner se baš tako ponašate i pričate ono što ne bi trebalo, i svejedno vam sasvim lepo ide.
Ako veze mogu da funkcionišu i mimo svih pravila, čemu onda ona služe? Kao smernice, ne kao obaveza. Ukoliko vas to zbunjuje, setite se kako pravila uopšte nastaju: nađe se jedna osoba ili, verovatnije, više njih, koje posmatraju određenu pojavu i one koji u toj pojavi učestvuju, posmatraju šta u najvećem broju slučajeva uspe, a šta ne, i iz toga izvedu zaključak šta i kako uglavnom funkcioniše. Taj zaključak može da bude sasvim tačan – za većinu. Samo što vi ne morate da spadate u tu većinu. Svaka veza je ipak priča za sebe, kao što je svako osoba za sebe – nisu svi muškarci isti, niti su sve žene iste, šta god ko pričao o tome – pa ono što funkcioniše za većinu ne mora nužno da bude dobro i za vašu vezu.
Pravila je korisno pročitati i biti ih svestan, ali nije nužno uvek ih se pridržavati. Neće sve biti po pravilima, nikad – a u nekim slučajevima po pravilima ne bude ništa ili skoro ništa.
Zato, ako vam se desi da budete u vezi o kakvoj nikada niste čuli, u kojoj kao da nikakva (ili neka) pravila za koja ste čuli ne važe, i pitate se da li ste sišli s uma kad se i vi i voljena osoba tako ponašate i na koju „foru“ vam ipak ide – ne brinite, postoji i to. Neobično jeste, ali ne i nemoguće, i ne znači gubitak razuma, znači samo da ste vas dvoje našli neuobičajen način da budete srećni. Čestitamo, i želimo vam da i ostanete srećni!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.