Povremeno su neophodne promene

Svakome je povremeno neophodna promena, i to se odnosi i na ljude koji su u bračnoj ili vanbračnoj vezi. Međutim, neophodnost promene ne znači da je neophodna i preljuba, to jest promena partnera – moguće je promenu pronaći zajedno s partnerom ili partnerkom, ne iza njihovih leđa.
Praktično svako je u nekom trenutku, dok je bio u vezi, osetio kako čezne za promenom. Za osveženjem. Za nečim drugačijim. A u vezu se neretko vremenom uvuče rutina, i više vam nije zanimljivo. Ima udobnost poznatog, kao stari, iznošeni, udobni džemper, ali nema čar novog, nema čar otkrivanja. Neki će nastaviti s takvom vezom, kako se ne bi odrekli udobnosti, a neki će potražiti osveženje van veze – i upustiti se u prevaru. I to će opravdavati time što su skapavali od dosade, time što im je bilo neophodno malo uzbuđenja – a neće prethodno pokušati da novinu pronađu s osobom s kojom su u vezi, niti će vezu prekinuti kad ih već toliko guši dosadom (možda pod izgovorom dece, ili toga što bi onda imali nerešeno stambeno pitanje, ili im jednostavno odgovara da imaju nekog i da švrljaju i sa strane).
Dosađivati se u vezi ili tražiti uzbuđenje sa strane nije ili-ili. Uzbuđenje je moguće naći i u sopstvenoj vezi. Nekada bude dovoljna samo promena mesta na kome vodite ljubav (druga prostorija, ili druga lokacija). Nekad je potrebno uneti novine i u druge segmente života, smisliti nove načine za izlaske (ukoliko i dalje izlazite, a ako ne izlazite, mogli biste ponovo da počnete), zajednički se baviti nekom novom aktivnošću…
Najlakše je zaključiti da vam je osoba s kojom ste u vezi smrtno dosadna i onda švrljati sa strane, najlakše u smislu da se u to ulaže najmanje truda. Teže je priznati da je problem možda i u vama, da ste i vi neinventivni, da nemate volje ni energije da nešto pokušavate s osobom s kojom ste u vezi – a najteže je s tom osobom početi nešto novo, raditi nešto novo, zajednički uneti promene koje su vam toliko potrebne. Najteže, ali su i radost i uzbuđenje i nagrada kad vam tako nešto uspe najveći.
Ne kažemo, dešava se nekad i da ste se vi i osoba sa kojom ste u vezi tokom vremena otuđili u toj meri da tu više nema spasa. Dešava se. Međutim, spasa najčešće ima, i to ne samo spasa već i mogućnosti zajedničke sreće – mnogo veće sreće nego što biste postigli sedenjem na dve stolice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.