Pozitivan uticaj na partnere

Svako je bar nekad poželeo da partner ili partnerka promene naviku koja ih baš nervira ili koja je jednostavno loša. Problem je što je druge izuzetno teško promeniti. Lakše je promeniti sebe – a pokazalo se da to neretko promeni i voljenu osobu, i to u pozitivnom smislu.
Za partnera ili partnerku zaista bi bilo zdravije da jedu manje (ili više), da pravilnije biraju hranu, da više vežbaju (ili da vežbaju uopšte), da ostave cigarete, a bilo bi lepo i da ne bacaju prljav veš po podu, prljavo posuđe ne ostavljaju gde stignu, pa se ostaci hrane skore na njima, ne zvocaju, puste vas da na miru pročitate novine… Samo što ih ne možete naterati na bilo šta od toga, niti bi imalo smisla da ih terate. Ono što možete jeste da se zdravije i lepše ponašate vi.
Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da partneri često slede naš pozitivan primer. Čini nam se da nas uopšte ne slušaju kad im za njihovo dobro ili zbog udobnosti svih koji tu žive govorimo šta bi trebalo da učine, da to na jedno uvo uđe, a na drugo izađe, ali se pokaže da su slušali znatno pažljivije nego što smo mislili. I, nakon što i sopstvenim primerom pokažemo da zaista mislimo to što smo rekli, slede naš primer.
Konkretno? Pokazalo se da je 30 odsto muškaraca i 28 odsto žena sledi primer partnerke ili partnera koji su počeli da vežbaju, a da je 29 odsto muškaraca i 22 odsto žena ostavilo cigarete nakon što je voljena osoba to učinila. Vrlo je verovatno da postoji još primera praćenja pozitivnog obrasca ponašanja koji nisu ušli u okvire istraživanja.
„Nemoj ti da radiš ono što ja radim, drugo sam ja, radi ono što ti kažem“ je logika koja ne funkcioniše ni na deci, a kamoli na odraslim osobama s već formiranim navikama. Međutim, gde postoji navika, postoji i mogućnost odvikavanja od nje, do koje će najlakše doći ako sopstvenim primerom pokažete da verujete u ono što govorite. Probajte! Nemate šta da izgubite, osim loših navika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.