U trendu

Pravi razlog: Evo zašto žene gube volju za seksom u braku

Iako je u moderno doba sve više i pripadnika jačeg pola s oslabljenim libidom, i dalje su žene te na koje najčešće stižu pritužbe da su izgubile želju za seksom u dugogodišnjem odnosu ili braku. Ali, koji je stvarni ili barem najčešći uzrok one slavne ženske „glavobolje“?

Oko polovine žena u nekoj fazi života pati od smanjenog libida

Prema istraživanju na više od 5000 žena, starosti od 20 do 55 godina, između 30 do 50 posto žena priznalo je da je u barem jednoj fazi života iskusilo manjak seksualne želje sa stalnim partnerom. Ipak, ovde nije reč o manjku ljubavi ili pak generalne privlačnosti prema partneru, jer su istraživači analizirali odgovore žena koje su se izjasnile kao „zadovoljne s ukupnim odnosom“.

Iako žene mogu imati smanjenu ženu u bilo kom dobu, promene poput rođenja deteta, menopauze ili pak usled hormonalnih problema (poput poremećaja štitne žlezde), lekari ističu da su takve stvari prolazne kao i da nisu bez pomoći – kod dovođenja hormona u red, vraća se i seksualna želja.

Od svih mogućih uzroka, glavni je okidač jedna te ista stvar

Uz preduslov da je emotivna veze između partnera i supružnika stabilna u smislu da ne nedostaje komunikacije, nežnosti i zajedničkog osećanja zadovoljstva, kao uzrok smanjenja ženskog libida navode se i oni psihološki uzroci, poput preopterećenosti, stresa, nezadovoljstva vlastitim izgledom i depresijom. Međutim, stvar je u tome što ti psihološki uzroci realno povremeno pogađaju svakog, a neće se pretvoriti u dugoročna razdoblja bez ili s vrlo malo seksa.

Pravi je uzrok smanjenje testosterona, tvrde naučnici koji objašnjavaju da se u telu zdrave žene do srednjeg doba nalazi čak deset puta više testosterona nego estrogena. Taj muški hormon utiče na raspoloženje, energiju i libido kod žena – baš kao što to radi i u telu muškaraca.

Začarani krug

Referentni nivo testosterona kod žena iznosi od 0,22 – 2,9 nmol/L, a nivoi ovog hormona u krvi nisu stalne. Ako je hormon viši, veća je želja za seksom i obrnuto. Ključna stvar je to što se proizvodnja testosterona stimuliše redovnim seksom, dakle kad jednom žena izgubi volju za seksom (bilo zbog psihičkih, fizičkih razloga ili pak nekog problema u odnosu) lako može ući u začarani krug.

– Ako žena nastavlja samu sebe da uverava da je u redu da se nema seks s partnerom jer je pod stresom i nema volju za time, sama sebi unapred smanjuje želju u budućnosti. Kod one žene koja zna da je pod stresom, ali ima aktivan pristup rešavanju svog problema želje, biće i većeg truda u smislu razvoja seksualnih maštarija i ostalih stvari koje će naposletku „upaliti“ libido – kaže seksualna terapeutkinja iz Australije, dr. Rouzi King.

Tako je zapravo mirenje s nedostatkom seksualne želje i uzrok smanjenja libida u budućnosti, ističu stručnjaci, a prenosi 24ata.hr.

A šta je s muškom glavoboljom?

Za razliku od 30 do 50 posto žena s povremenim fazama smanjenja ili gubitka libida, kod muškaraca je taj procenat ipak nešto manji – svodi se na od 10 do 20 posto njih. Takođe, kod muškaraca će se testosteron proizvoditi nezavisno da li su imali seks ili ne.

Ipak, muškarci imaju znatno veće nivoa tog hormona u telu, pa je kod njih kao glavni uzrok smanjenog libida fizičko smanjenje testosterona koje se lako dokazuje analizom krvi, a podiže zdravijim načinom života, boljom ishranom i raznim suplementima poput cinka.

Gubitak libida odnosi se i na smanjenje želje za pornografskim sadržajima i masturbacijom

Ako kod pojedinca postoji želja za seksom u vidu masturbacije, razvijanja seksualnih maštarija i masturbacije, tada se ipak treba vratiti na traženje problema u samom odnosu s partnerom i manjku truda u zajedničkom, a ne samostalnom uživanju u seksualnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.