Prepoznati prijateljstvo koje preti vezi

Platonska muško-ženska prijateljstva su nekad veoma lepa, ali se može desiti, i prečesto se i desi, da odu predaleko i da postanu pretnja za vašu vezu. Nije loše ako umete da prepoznate prijateljstvo koje bi moglo da ugrozi vezu.
Upitajte se: da li biste prihvatili da zarad veze u kojoj ste žrtvujete to prijateljstvo? Sasvim je sigurno da ne biste tek tako odbacili prijateljstvo, ali ako bi se to pokazalo neophodnim za opstanak veze, da li biste, makar i teška srca, pristali da žrtvujete prijateljstvo? Ukoliko to nikako ne biste bili u stanju da uradite, vrlo je verovatno da su se između vas i tog prijatelja ili prijateljice već razvile veze toliko snažne da prete emotivnoj i/ili fizičkoj vezi koju imate s partnerom ili partnerkom, veze za koje vaš partner ili partnerka smatra da treba da ih imate samo s njima.
Još jedno pitanje: da li biste bili voljni da s tim prijateljem ili prijateljicom ozbiljno razgovarate o pomešanim signalima koje osećate u vezi s granicama vašeg prijateljstva, čak i ako bi oni nakon toga mogli da se povuku iz prijateljstva u kome toliko uživate, ili da postanu malčice zatvoreniji? Postoje li u vašem prijateljstvu elementi flerta ili emotivne bliskosti kojima se unapred radujete pre svakog susreta i koji bi vam jako nedostajali ako ih više ne bi bilo?
I još jedno pitanje: postoje li neke stvari u tom prijateljstvu o kojima ne biste ništa rekli partneru ili partnerki? Neki razgovori koje ne biste ispričali partneru? Da li biste se u nekim trenucima druženja s tom osobom osetili nelagodno da vas partner ili partnerka baš tada pozovu?
Ovde se ne radi o tome da ovakvim postupanjem i ovakvim prijateljstvom vi planirate neverstvo – ali postajete prijemčiviji za njega. Zato je dobra ideja ipak zadržati neku distancu. Da ne bude zabune, to ne znači da ne smete imati prijateljstva s osobama suprotnog pola, niti da morate smesta odbiti svaki izraz pažnje tih osoba ili ih protumačiti kao implicitne nagoveštaje njihove zainteresovanosti za seks.
Ipak, bila bi dobra ideja da granice prijateljstva budu jasno postavljene. Bez prihvatanja ideje da budete vas dvoje nasamo u neprikladnim okolnostima. Bez prihvatanja razgovora o ličnim problemima, snovima i željama ako osećate da će vas to zbližiti u meri s kojom ne umete da izađete na kraj tako da to i dalje ostane platonsko prijateljstvo. I bez prikrivanja delova interakcije s drugima od svog partnera.
Uz takve granice vaše prijateljstvo će i dalje biti veoma lepo – a šanse da vam jednog dana ugrozi vezu biće znatno smanjene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.