Preterana urednost kao problem

Nije retkost da se čuju žalbe žena na to da je njihov partner neuredan, da one sve moraju da skupljaju za njim kao za malim detetom. Nekad se desi i obrnuta situacija – da je muškarac uredniji od žene i da mu smeta ženina „aljkavost“. U najvećem broju slučajeva, ipak, nakon izvesnog prilagođavanja, različito viđenje neophodnog stepena urednosti među partnerima ne pravi velike probleme. Problemi nastaju kada se nešto dovede do ekstrema – u ovom slučaju, urednost.

Postoje osobe koje su jako, jako uredne. Kod takvih osoba – mogu biti i muškog i ženskog pola – sve mora da stoji na svom mestu, sve mora da je savršeno čisto i uglancano, odeća i obuća uvek u savršenom redu… Stanovi takvih osoba su lepi za videti, onako sređeni i blistavo uredni, mada je moguće nelagodno se osećati u njima, zbog straha od toga da ne narušite taj red i ne razbesnite vrlog domaćina (da i ne spominjemo neprijatne situacije kada vam slučajno ispadne mrvica kolača na stočić – koju oni smesta uklone uz prekoran pogled ili bez njega). Život sa takvom osobom kao partnerom, u tom lepom i urednom stanu, može da bude izuzetno problematičan.

Nakon izvesnog vremena, manje uredni partner (koji je verovatno pod konstantnim optužbama zbog aljkavosti) stekne utisak da voljena osoba više voli sredstva za čišćenje nego njega ili nju. Ovakav utisak se naročito brzo produbi ukoliko je potreba onog urednog za urednošću takva da je u stanju da prekine i najstrastveniju predigru da bi namestila sliku koja stoji ukrivo ili podigne komad odeće koji je pao sa stolice. U principu bude dovoljno nekoliko malo drastičnijih ispoljavanja preterane potrebe za urednošću, pa da se veza, koja inače može biti puna zaista jakih i dubokih osećanja, prekine.

Urednost je sasvim u redu. Briga da zajednički dom lepo izgleda i bude prijatan je i više nego u redu – to veoma doprinosi zajedničkom uživanju i na svoj način može znatno da produbi odnos. Ipak, preterana urednost i usredsređivanje više na cakum-pakum izgled nečega nego na to kako se voljena osoba oseća može da dovede jedino do toga da se voljena osoba oseća loše – a samim tim i da se odnos pokvari, pa i da prestane.

Postoji samo jedna situacija u kojoj opsednutost urednošću može da produbi vezu – a to je kada se upoznaju dve takve osobe. Tada će jedna reći za drugu: „Pa on je i od mene uredniji!“ (ili: „Ona je i od mene urednija!“), i biće to duga i lepa veza u kojoj će se zajedno brinuti o tome da sve bude na svom mestu (zajedničke sklonosti i zajedničke aktivnosti jako zbližavaju ljude).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.