Prevremena menopauza

U današnje vreme sve je češća pojava da se trudnoća i rađanje odlažu, kako bi žena prvo mogla da se posveti karijeri i obezbeđivanju materijalnih uslova za odgajanje deteta, kao i da se još malo „proludira“ pre nego što postane majka. Međutim, nekada se desi da prevremena menopauza spreči ženu da postane majka.

Šta je zapravo prevremena menopauza? Kod nekih žena desi se da jajnicima prerano oslabi funkcija, to jest, da prevremeno „otkažu“. Tada žena koja je mlađa od 40 godina ulazi u menopauzu, produkcija estrogena joj je prilično smanjena, i postaje neplodna. Drugim rečima, više ne može postati majka.

Dosad se nije znalo šta dovodi do ove pojave, bile su poznate samo posledice. Parovi odlažu roditeljstvo za neko kasnije vreme, dok se malo ne srede i dok malo ne prožive, u čvrstom uverenju da će i u to kasnije vreme moći da postanu roditelji i da će tada, materijalno obezbeđeni, zreliji i iskusniji, biti bolji roditelji – a onda ispadne da majčinstvo više nije moguće. I to nije čak ni posebno retka pojava – jedna žena na svakih stotinu mlađih od 40 godina ulazi u prevremenu menopauzu.

Spisak uzroka, da tako kažemo, koji dovode do prevremene menopauze još uvek nije poznat. Međutim, zna se da u proseku u istoj porodici 20 do 30 odsto žena boluje od ovog sindroma, a nedavno su naučnici identifikovali i dva gena koji izazivaju prerano zaustavljanje rada jajnika. To je dobra vest – jeste da prevremenu menopauzu još uvek nije moguće sprečiti, ali će makar žene s ovim genima znati da bi trebalo da planiraju porodicu ranije (ako će je uopšte planirati).

Naravno, bilo bi bolje da je moguće izbeći prevremenu menopauzu, ali dok se ne pronađe način za to, nije loše makar znati da li je neophodno požuriti s formiranjem porodice ili sebi možete dopustiti da sačekate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.