Prezirete nešto što im se dopada

Nije nikakva retkost da vam se ne dopada sve što se dopada i vašem partneru ili partnerki. Nekada se desi i da nešto što oni vole smatrate idiotskim. Bilo bi poželjno takve stvari zadržati za sebe, kako ne biste povredili voljenu osobu i kako je ne biste odbili od sebe.
Recimo, on voli fudbal, a ona smatra da je fudbal potpuno idiotska igra u kojoj gomila bilmeza trči za loptom i gledaju kako da smeste jedni drugima, potencijalno i povrede protivnike, i da se s tim izvuku. Smatra da bi bilo najpraktičnije, ako već moraju da po poljani jurcaju za loptom, svakom igraču dati po jednu, pa da ne moraju da se sukobljavaju oko nje. Sad, mada njemu ne smeta nešto posebno što nju ne zanima fudbal – voleo bi da je zanima pa da zajedno gledaju utakmice i navijaju, ali mu to nije presudno – nimalo mu se neće dopasti ako ona otvoreno omalovažava nešto što se njemu jako dopada, jer je to kao da omalovažava njega, kao da ga smatra imbecilom kad se zanima za takve gluposti, a ko još želi da ga voljena osoba smatra idiotom? I koliko dugo je moguće voleti nekog ko vas smatra budalom? Moguće je iz očajanja i/ili straha od samoće biti s takvom osobom, ali teško je voleti je.
Naravno, moguća je i obrnuta varijanta – da on prezire nešto što ona jako voli i da se ružnim rečima izražava o tome, "ona tvoja glupost" i slično. Nije da će je on odbaciti zbog toga, nego će tu njenu sklonost najverovatnije tretirati kao "one ženske gluposti". A onda će se i ona osećati omalovaženo i, ukoliko on ne promeni ponašanje a ona ima bar trunku samopoštovanja, neće to večito trpeti.
Niste u obavezi da volite sve što se dopada voljenoj osobi. Daleko od toga. Ali, ako neku od njenih sklonosti baš prezirete, makar to zadržite za sebe. Još je i bolje ako se potrudite da se s tom njenom sklonošću bolje upoznate, da vidite šta joj to znači, zbog čega joj je to toliko bitno. To bi mogao da bude način da se dodatno zbližite, kao i da vidite da u toj njenoj sklonosti ipak ima nečeg zanimljivog, možda ne nečeg čime biste vi želeli da se bavite, ali njen izbor da se bavi time ipak nije za prezir. Ne zaboravite da je jedan od njenih izbora bio i da bude s vama, pa ako je ono što se voljenoj osobi dopada dostojno prezira, šta reći za to što joj se dopadate vi?

Ostavite komentar