Prijatelj(ica) je s lošom osobom

Problem iz naslova desio se mnogima: neki njihov drag prijatelj ili draga prijateljica stupili su u vezu s osobom koju ne možete da smislite jer je smatrate pogubnom po nju ili njega. Stvari pogoršava to što tu najčešće ništa ne možete.
Mnogima se desi da se zagledaju u neku osobu i da budu ili slepi za sve njihove mane, ili da ih ne bude briga za njih. To znači da vi prijateljici ili prijatelju možete do prekosutra da pričate da su s lošom osobom, ona se na to neće obazirati. Čak ni ako vam se sama neprestano žali na način na koji se ta osoba ponaša prema njoj – žali se da bi izbacila to iz sebe, a onda nastavlja s tom osobom.
Neki pokušavaju da odgovore svoje prijatelje od veze koja je očigledno loša za njih (ovde ne govorimo o tome da se partner ili partnerka vama drage osobe korektno ponaša prema njoj, ali je vama iz nekog razloga odbojna, već o tome da taj partner ili partnerka ozbiljno povređuju vašu prijateljicu ili prijatelja), i to im ne uspe; prijatelj ili prijateljica vezu raskinu tek znatno kasnije, onda kad njima "pukne film", a u međuvremenu prijateljstvo bude narušeno i možda se nikada ne oporavi. Nekada, oni koji su opominjali na lošu vezu zažale zbog toga, jer em nisu uspeli, em su izgubili prijatelja ili prijateljicu, a nekada, čak i ako je došlo do gubitka prijateljstva, nije im žao, jer jednostavno nisu bili u stanju da ništa ne pokušaju, ovako makar osećaju da im je mirna savest.
Drugi pak razumeju da oni tu ništa ne mogu, da, ako je neko zaslepljen svojim viđenjem neke osobe, zaslepljen i ostaje, nekada jako dugo. Zato možda budu tu kao rame za plakanje onda kada je to potrebno, ili se, ako im je cela stvar previše mučna, distanciraju dok se veza ne okonča i potom obnove prijateljstvo. Nije da uopšte neće reći svoje mišljenje o toj vezi i o toj lošoj osobi, ali kad vide da to nema efekta, neće insistirati – ipak ne možete odrasloj osobi da određujete s kim će biti i kako će živeti.
Znamo da nije nimalo lako "sedeti skrštenih ruku" dok gledate kako je neko vama drag upetljan u nešto štetno po njega/nju, ali u opisanim situacijama neretko ne možete ništa pozitivno da učinite intenzivnim mešanjem – strpite se, proći će valjda i to, a onda će prijatelju ili prijateljici biti potrebna sva prijateljska podrška koju može da dobije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.