U trendu

Prijatelji kao saboteri ljubavnog života

Prijatelji su super i uglavnom vam žele dobro. Kada imate probleme – uključujući i one ljubavne – prijatelji su tu da vas saslušaju i pomognu vam. Međutim, oni lako mogu i da vam potpuno nehotice sabotiraju ljubavni život.
Ovo naročito važi za damine prijatelje, to jest, za njene prijateljice. Ne, ne mislimo da kažemo da su vam prijateljice loše ili zlobne – daleko od toga – ali se često dešava da vam bez ikakve zle namere naprave probleme u ljubavnom životu. Kako to?
Tako što nam je u prirodi da se poredimo s drugima, kako bismo procenili koliko smo uspešni. Svi mi racionalno znamo – ili bi bar trebalo da smo svesni toga – da na naš ljubavni i seksualni život ne treba da utiče to kakav ljubavni i seksualni (stvaran ili doteran) život imaju naši prijatelji, ali je teško držati se toga. I onda…
Onda, na početku, svi smo, uključujući i prijateljice, skloni ulepšavanju. U strahu od toga da ne ispadnu gubitnice koje ne umeju da ostvare lepu vezu ili kao neko ko ne ume da nađe dobrog ljubavnika, one će se o svojoj vezi izražavati u superlativima ili će je bar u nekoj meri ulepšavati. Da ni mi ne ispadnemo lošije, učinimo isto – a u sebi se pitamo šta je to što pogrešno radimo kada nama nije tako dobro kao našim prijateljicama, a nismo ništa gore ni nesposobnije od njih.
Kasnije, dame postaju sklonije žalbama. Jedna počne sa žalbom na svog partnera, i odmah joj se priključi sledeća, kako bi pokazala da je u još goroj situaciji. I tako redom. Počne jedna vrsta prilično nezdravog takmičenja zvanog „što više ocrneti partnera“. Mnogo koja žena će podleći želji da ne „izgubi“ u tom takmičenju, čak i ako joj je zapravo sasvim lepo s mužem ili dečkom i nema nikakvih velikih zamerki. Pa dobro, rekla bi poneka dama, to je samo priča, to preterivanje u kukanju – ali nakon što dovoljan broj puta ponovite žalbe na račun voljene osobe, počnete i sami da verujete u njih, prvo malo, onda malo više… A voljena osoba nije učinila ništa loše. Počnete i da se osećate sve lošije u vezi i da tražite izgovor kako biste partneru nešto zamerili.
Kako ovo izbeći? Možete pokušati da ne podlegnete opštem raspoloženju, bilo da se radi o preteranom veličanju partnera, bilo da se radi o žalbama; potrudite se da budete objektivne. A možete i pokušati da promenite temu ili da ublažite ton takvih razgovora.
Imate problema u vezi? Pokušajte da razmislite odakle potiču i analizirajte ih, po mogućnosti, u vreme kad vam je glava bistra i niste ponesene emocijama. Sasvim je moguće da ćete za neke probleme shvatiti da ste ih same sebi preuveličale pod uticajem (nenamernim!) svojih prijateljica ili da od svog partnera očekujete nešto što je vašoj prijateljici učinio njen dečko. Već i sama svest o tome pomaže – pomaže da shvatite da ste zamislile problem tamo gde ga nema, ili pak da neki problem zaista imate, s tim što on nema veze s odnosima koje imaju vaši prijatelji, već se radi o nečemu što vama lično smeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.