Prijateljica ljubomornija od dečka

Ljubomora može da bude izuzetno veliki problem u vezi. Mala doza ljubomore ne smeta; može čak da bude i seksi, kao znak pažnje, kao znak da je partneru stalo do vas i da im uopšte nije svejedno šta se dešava. U većoj dozi, ljubomora postaje prenaporna i preti da uguši vezu. Pored toga, to nema više nikakve veze s ljubavlju, već s time da se partner oseća nesigurno.

Mada partner može da bude jako ljubomoran, on nije i jedini koji može na taj način da vas guši. Na svoj način i prijateljica može da bude ljubomorna – i ta ljubomora može biti znatno gora nego ljubomora vašeg dečka.

Ukoliko ste ikada imale takvu prijateljicu, znate koliko njeno ponašanje može da vam smeta. Ovo je naročito slučaj u prijateljstvima u kojima je jedna prijateljica znatno dominantnija od druge. Tada ona druga praktično nije sposobna ni da oformi svoje mišljenje, niti da donese samostalnu odluku – praktično, ona dominantna vodi njen život.

Naravno, potpuno je prirodno tražiti savet prijateljice, ali to što tražite savet ne znači da morate i da ga bespogovorno prihvatite – to je već nezdravo i nezrelo. Tražiti savet nikako nije isto što i nekritički se prepustiti tuđem mišljenju, kao što previše ljubomorni i posesivni prijatelji umeju da zahtevaju.

Imati ovakve prijatelje je nezdravo. Ako se upustite u vezu, ovakvi prijatelji postaju katastrofa, jer oni neće tolerisati da u vašem životu postoji bilo ko ko može da ima ikakav uticaj na vas.

Šta učiniti? Jednostavno – ne dopustite da prijateljica vodi vaš život umesto vas. To neće ugroziti samo bilo koju vezu koju biste mogli da imate, to će uništiti svaku šansu da imate bilo šta što zaista možete nazvati svojim životom. Prijatelji mogu biti super, ali oni treba da vode sopstveni život, a vi svoj – bez ikakvih naređenja i suvišnog upravljanja sa strane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.