U trendu

Problem koji muči svaku treću ženu: Zašto osećate bol tokom seksa?

Žene mogu da tokom i nakon seksa osećaju bol u području vagine, što je poznato kao površinska dispareunija ili dublje u području karlice, što zovemo dubinska dispareunija.

Muči li vas ovaj problem, znajte da niste same u tome jer više od 30 posto žena žali se na bol tokom i nakon polnog odnosa..

Površinska dispareunija

Bol koju osećate u vaginalnom području može imati više uzroka, a ovo su neki od njih:

– Infekcija – to može biti infekcija kandidom ili polna bolest, poput gonoreje. U slučaju polno prenosive bolesti može se pojaviti vaginalni sekret
– Menopauza – smanjena produkcija polnih hormona može dovesti do suvoće i bola pri kontaktu
– Vaginizam – neprijatan osećaj stezanja spoljnog dela karlice, javlja se često u iščekivanju seksa, a može ga učiniti bolnim ili nemogućim
– Genitalna iritacija ili alergija uzrokovana spermicidima, lateksom ili vaginalnim ispiranjem
– Oštećenje vulve, vagine ili okolnih organa od traume, porođaja ili sakaćenja ženskih genitalija
– Ekcem i druga genitalna stanja kože, kao što je genitalni lichen sclerosus

Dubinska dispareunija

Ukoliko tokom polnog odnosa osećate bol u području karlice, ovo mogu biti uzroci:

– Infektivna bolest karlice koja je mogla uzrokovati ožiljke, opekotine ili apsces
– Ciste na jajnicima
– Endometrioza kod koje tkivo koje pripada unutrašnjosti materice može rasti spolja, i uzrokovati ožiljke
– Fibromi (miomi) – izrasline na mišićnom tkivu materice, najčešće benignog karaktera. Mogu se javiti u blizini vagine ili materice
– Sindrom iritabilnog creva
– Zatvor
– U retkim slučajevima karcinom

Postoje i brojni nemedicinski faktori koji mogu uzrokovati bol tokom seksa. To uključuje nedostatak seksualnog uzbuđenja, stres, pa čak i istoriju seksualnog zlostavljanja.

Mnoge takve poteškoće mogu se lečiti ili olakšati kombinacijom tehnika, uključujući stručno savetovanje. Muči li vas bilo šta od navedenog, važno je posetiti lekara kako bi se prvo isključili medicinski uzroci.

Bol tokom seksa može se javiti zbog različitih uzroka i zato je ponekad potreban multidisciplinarni pristup kako bi se postavila tačna dijagnoza i ponudila odgovarajuća podrška. To uključuje psihologa, urologa, ginekologa, pa čak i dermatologa.

Ako se ne pronađe jasan medicinski uzrok, savetnik ili seksualni terapeut može vam pružiti pomoć koja vam je potrebna, kako bi vam omogućili da istražite različita pitanja koja utiču na vašu sposobnost da se opustite i uživate u seksu. Vrlo važan faktor pritom može biti vaš odnos s partnerom, piše Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.