U trendu

Promene koje trudnoća donosi

Očigledno je da trudnoća donosi velike promene u životu oba partnera. Muškarci nekad pokušavaju da pobegnu od tih promena i da se pretvaraju da ne postoje; za žene je to fizički (bukvalno) nemoguće. Ima žena koje se boje trudnoće, mogućih komplikacija i promena koje će trudnoća doneti u njihov život – i onih fizičkih i onih psihičkih (24-časovno bavljenje detetom da i ne spominjemo). Čak i kad trudnoća prođe bez ikakvih komplikacija, život se zauvek promeni. Evo nekih podataka, čisto da biste znali šta možete da očekujete.
Najbolje godine za rađanje prvog deteta su između 25. i 27. Međutim, i kasnija prva trudnoća može da prođe (i često i prolazi) bez ikakvih komplikacija. Promene koje se relativno često dešavaju na telu trudnice, bez obzira na godine, jesu pojava strija, oticanje skočnih zglobova, povećanje grudi i, naravno, povećanje stomaka. Postoji pogrešno uverenje da trudnica treba da jede za dvoje; to nije tačno, tako da je normalno povećanje težine u trudnoći desetak kilograma – preko toga je preterano, i s tim nema veze trudnoća nego prevelik unos hrane. Ukoliko žena nije bila fizički aktivna, trudnoća bi mogla da predstavlja veći napor za nju (najčešći problem su bolovi u leđima).
Zavisno od unosa hrane, vežbanja, kao i još nekih faktora, neke žene pre, a neke znatno kasnije počnu da nose odeću za trudnice. Nakon porođaja, ukoliko nije bio komplikovan, žena će relativno brzo moći da se vrati uobičajenim aktivnostima – onoliko koliko vremena bude mogla da izdvoji za njih. U tom periodu mogu nastati neki problemi s partnerom.
Naime, premda im najčešće ne smetaju promene na telu trudne partnerke (većina muškaraca će svoju trudnu partnerku smatrati lepšom nego ikad), ima muškaraca koji ne shvataju kroz šta je sve ženino telo prošlo i očekuju da se posle trudnoće njeno telo čudesno vrati u stari oblik. Do toga neće doći u skorijem roku – teško je osloboditi se strija, grudi će ostati veće, naslage na stomaku neće baš tako brzo otići, a i kukovi će verovatno ostati nešto širi. Najveći problem za povratak u formu je, naravno, nedostatak vremena – novorođenče jednostavno zahteva da se njime bavite 24 sata dnevno, pa je teško izdvojiti vreme za vežbanje.
Mora se priznati da većina muškaraca ne očekuje nikakvo čudo od svojih partnerki i da su savršeno sposobni da prihvate (u stvari, većini to nimalo ne smeta) da ona neće tako skoro izgledati kao nekad; danas je sve više muškaraca koji ne misle da je njihova uloga završena začećem deteta, već pomažu u svakom segmentu nege bebe. Kad je reč o majkama, ma koliko nekima smetale promene koje je trudnoća donela njihovom telu (i, možda, odnosu s partnerom), većina je jednostavno previše srećna zbog majčinstva da bi ih to suviše pogodilo. Još ako ih i partner podržava, sreći nema kraja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)