U trendu

Promeniti partnerove osobine

Koliko puta vam se desilo da želite da promenite neke partnerove osobine? Na početku veze verovatno niste često imali takve želje, ako ste ih imali uopšte; kasnije počne da vam smeta ovo, pa ono, počnete da prigovarate… Problem s prigovaranjem, naročito ako je konstantno, jeste to što je kontraproduktivno – niko neće trpeti da se od njega stalno nešto zahteva i da ga stalno kritikuju. Ne biste to trpeli ni vi. Šta onda učiniti kada baš jako želite da nešto promenite na svom partneru?

Za početak, oslušnite prvo sebe. Razmislite zbog čega želite takvu promenu, šta biste time postigle i zašto želite to da postignete. Bitno je da ni u jednom trenutku ne zaboravite da život ima uspone i padove, i da i vaš život ima uspone i padove – i da će ih imati i dalje, čak i kada bi se vaš partner u potpunosti promenio. Korisno je biti svestan toga da vaš osećaj zadovoljstva ne zavisi, ne može i ne treba da zavisi, samo od vašeg partnera.

Deo s osvešćivanjem sebe je gotov; želite takvu-i-takvu promenu i tačka. U tom slučaju treba da napravite prvi korak, ne samo da čekate da se on sam od sebe promeni. Da bi ono što želite uspelo, neophodno je da vaš partner bude spreman da radi na sebi. A onda? Recimo, ako želite da vaš partner postane predusretljiviji prema vašim željama i da vam pruža više nežnosti, prvo vi postanite predusretljiviji prema njemu i pružajte mu više pažnje.

Kada nešto želite od partnera, dobra je ideja da tu želju konkretno izrazite, na primer: „Da li bi, meni za ljubav, mogao da pokupiš svoje prljave čarape i ostaviš ih u korpu za veš?“ Ne zaboravite da je pozitivna formulacija uvek bolja ideja kada želite da postignete nešto pozitivno. Lepše zvuči i pre ćete dobiti ono do čega vam je stalo ako kažete da želite da provodite više vremena s njim, nego ako mu prebacujete da nikad nema vremena za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.