U trendu

Psiholozi tvrde: Prvi seks definiše naše buduće veze

Prvo seksualno iskustvo utiče na naše buduće veze i odnose u godinama koje dolaze. Psiholozi navode da kvalitet prvog seksualnog iskustva može da bude presudan za naše buduće veze – osobe koje su prvi seks doživele sa nekim koga vole imaju veće šanse da kasnije u životu izgrade vezu koja će ih emotivno ispuniti.

Američki naučnici sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 330 mlađih ispitanika oba pola, a čiji cilj je bio da se utvrdi kako okolnosti pod kojima se stupa u seksualne odnose utiču na kasnije emotivne obrasce.

Od ispitanika se očekivalo da opišu kako su se osećali u trenutku svog prvog seksa – da li su bili uplašeni, osećali da partner na njih vrši pritisak, nakon toga osećali žaljenje zbog toga što se dogodilo ili grižu savesti. Osim toga, trebalo je da kažu i da li su osećali bliskost sa partnerom, da li ih osoba sa kojom su u vezi voli i poštuje i da li su nakon gubljenja nevinosti imali utisak da se nešto promenilo.

Osobe koje su učestvovale u ovom istraživanju ostale su anonimne, a zatim su zamoljene da tokom dve nedelje vode onlajn dnevnik u koji su upisivali detalje svojih seksualnih iskustava u tom periodu, kao i da ocene koliko su, generalno, zadovoljne svojim seksualnim životom.

Kako prenosi „Dejli mejl“, analizom dobijenih podataka naučnici su utvrdili da su osobe koje „prvi put“ pamte kao lepo iskustvo kasnije u životu generalno zadovoljnije svojim emotivnim ali i seksualnim životom.

„Rezultati do kojih smo došli pokazuju da prvo seksualno iskustvo može biti prekretnica u razvoju ličnosti, nešto što će odrediti naše buduće veze i našu seksualnost u godinama koje dolaze“, navodi doktorka Keri Smit sa Univerziteta u Misisipiju i dodaje:

„U suštini, prvi seks često umnogome određuje obrasce našeg mišljenja i ponašanja u sferi partnerskih odnosa, i utiče na način na koji ćemo doživljavati nova iskustva u životu.“

7 komentara
 1. Anonimni

  Deco, prvi sex je uvek u nekoj vrsti nervoze, tako da je dalji komentar je suvišan.

 2. Nataša Gajić

  … pa da putuješ, brate. Po ovoj našoj lijepo zemljici…

  1. Anonimni

   Jel si žensko? mislim da si muško

 3. bambi

  Oduvek je bilo poznato da su najgori oblici psihijatrijskih slucajeva, patoloski oblici, upravo psihijatrijski strucnjaci, sto se da konstatovati po njihovim izjavama.

  1. Nataša Gajić

   Bambi, imaš li fejsbuk kartu?

   1. Anonimni

    Ako je uopšte Bambi

  2. Anonimni

   Ko je moler, ostane mu farbe ispod moktiju. Zidarima su suke rapave, znači i psihijatrima ostane nešto ispod noktiju, a daju dijagnozu. Razgovaraju dva psijijatra: -kako si? -Jel i tebi bolje?

Napišite komentar