U trendu

Raspituju se da li vam je brak dobar

Ljudi nekad umeju da budu prilično neuviđavni. Mada je uvek laskavo kad znate da ste se nekome dopali i da je zainteresovan, postoji i nešto što se zove neželjena pažnja i preterano raspitivanje – naročito nakon što ste stavili do znanja da već imate nekoga i da niste „na raspolaganju“.
Tipična situacija (naročito ako vam je posao takav da redovno dolazite u kontakt s različitim ljudima): prema mišljenju suprotnog pola, vi dobro izgledate (oblačite se poslovno, ne provokativno, ali jednostavno izgledate dobro), i nije nikakva retkost da vas čak i klijenti, stranke, i slično, dok razgovaraju s vama, pitaju da li ste u braku. Odgovorite im potvrdno, što i odgovara istini; nije da smatrate da ih se uopšte tiče jeste li venčani, ali pitanje nije stvarno nepristojno, ne ako se sve zadrži na tome. Problem je što ne bude tako.
Nakon što ste im rekli da ste u braku, raspitivanje se nastavi – pitaju vas da li ste srećni u braku, da li vam je dobar brak, ili neku varijaciju na to pitanje. Uz očiglednu implikaciju da će, ako brakom niste zadovoljni, oni vrlo rado da vam pomognu da budete, pa, zadovoljniji – sa strane. To je već uvredljivo, ali radi se o klijentima, pa ne biste baš da samo zarežite na njih da niste zainteresovani i da gledaju svoja posla. Kako reagovati, a da ostanete u granicama pristojnosti i klijenta ili stranku ne oterate nekom konkurentu (zapravo, da ih ne oterate bilo kud, samo što dalje od sebe)?
Pitati nekoga da li je u braku nije nevaspitano. Međutim, nakon što odgovor bude: „Da, u braku sam“, jedina prikladna reakcija jeste da su vaš suprug ili supruga pravi srećnici (ili neka varijacija na to), a zatim se vratiti poslu. Ukoliko nastave da se raspituju o stanju vašeg braka, možete hladno odgovoriti sa: „Izvinite, nisam vas razumeo/razumela“, a zatim se smesta vratiti na razgovor o poslu („Pitali ste me o pogodnostima…“). Vaša reakcija će biti pristojna i istovremeno će onemogućiti sagovornika da nastavi s neposlovnim ponašanjem. Ipak, nekada će biti neophodno da više puta insistirate da se razgovor vrati na posao, a nekada čak i da klijenta pošaljete kod kolege/koleginice, ili da pregovara direktno s vašim šefom – to je za one najupornije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.