U trendu

Razgovor – svaki dan

Verovatno ste nekad videli parove koji se i nakon 10, 20, 30 godina veze i dalje ponašaju kao zaljubljene ptičice, ne pokazuju ni najmanji signal da su dosadili jedno drugom i deluju vrlo srećno. Moguće je i da ste se upitali kako im to uspeva. Mnogima pomaže redovan razgovor.
Pod „redovan“ mislimo na svakodnevan razgovor. Previše su česte one situacije kada, recimo, ona njega nešto pita, a on odsutno odgovori sa: „Izvini, nešto si rekla?“, i ne prekida s gledanjem televizije (ili šta je već radio u tom trenutku), već nastavlja da deluje podjednako inspirativno za razgovor koliko i prosečan zombi. Naravno, moguća je i obrnuta situacija, da on pokuša razgovor ili već nekakvo približavanje, a onda bude odsutna duhom.
Svakodnevne obaveze nekako i previše lako preuzmu sve naše vreme i energiju, i voljenu osobu počnemo da podrazumevamo. Tada lako poverujemo da smo, zato što živimo zajedno s voljenom osobom, u toku s onim što joj se dešava i o čemu razmišlja – da je nešto hitno i bitno, rekla bi nam, zar ne? Praktično i ne primetimo sve one trenutke kada partner ili partnerka pokušaju razgovor, a mi smo previše umorni ili previše zauzeti nečim drugim da bismo odgovorili. To vremenom dovede do toga da jedno za drugo, iako živimo zajedno, maltene postanemo stranci – i da toga prilično dugo čak i ne budemo svesni.
Da do toga ne bi došlo, jako može da pomogne da se svaki dan razgovara – bukvalno svaki. Da jedno drugo obavestite o svemu bitnom, zanimljivom, ružnom, lepom, smešnom što vam se desilo u toku tog dana. Ali, nakon dana punog obaveza, preumorni ste za to, takvi razgovori zahtevaju vreme i bistru glavu – a kada ste „grogi“ od umora, glava vam je sve samo ne bistra.
Srećom, razgovori na koje mislimo nisu toliko zahtevni. Ne moraju da traju dugo, i može se naći vreme za njih, samo ukoliko su oba partnera voljna. Kad? Onda kada vama dvoma to odgovara. Ima parova koji takav razgovor imaju u krevetu, pred spavanje, onda kada je gotovo s obavezama za taj dan. Ima onih koji to urade uveče, dok sede na kauču, ona u njegovom zagrljaju. Ili, opet uveče, dok šetaju psa – kućnog mezimca. Potrebno vam je samo malo vremena kada su smanjene šanse da će vas neko uznemiravati i malo dobre volje kako biste dragog ili dragu svakog dana podsetili (i sami bili podsećeni) zašto ste se uopšte zaljubili u tu divnu osobu i zašto ste s njom i dalje.
Još jedna varijanta: ima parova koji jedno drugo pozovu čak i desetak puta u toku dana i proćaskaju o onome što im se dešava, svaku kratku pauzu u dešavanjima koriste za razgovor. Zvuči vam preterano? Savršeno je moguće da ne bi funkcionisalo za vas i vašeg dragog ili vašu dragu, ali, s druge strane, ako njih dvoje i nakon 10, 20 ili ko zna koliko godina veze i dalje imaju o čemu da ćaskaju desetak puta u toku dana, mora da im stvarno dobro ide kao paru, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.