Razgovori sa seksologom

Nije nikakva tajna da žene međusobno pričaju o seksu, i verovatno su o tome oduvek pričale, nekada krišom, a kasnije manje krišom. U zemljama razvijenog Zapada, međutim, žene sve češće o seksu pričaju sa seksologom i psihologom.
Ni seksolozi ni psiholozi nisu nešto novo, samo se ranije kod seksologa odlazilo u paru – to su činili bračni parovi s problemima toliko velikim da nisu sami umeli da ih reše, a želeli su da ipak pokušaju da spasu brak. Danas se u razgovor sa seksologom upuštaju i mlade žene, još uvek same ili na početku veze, jednostavno iz želje za informisanjem.
A zašto i ne bi? Na seksualnost se sve više gleda kao na doprinos zdravlju (između ostalog), pa kao što će se žene savetovati s nutricionistom o pravilnom izboru namirnica, kao što će ići kod fizioterapeuta ako im je to potrebno, kod ginekologa na redovne preglede, tako će ići i kod seksologa, čak i onda kada nemaju probleme, već samo žele da saznaju više.
Mlade žene koje odlaze kod seksologa najčešće se interesuju za orgazam, kako ga postići, da li ga je teško postići i slično. Mada, nije da se interesuju samo za orgazam, interesuju se za sve i svašta što bi im moglo pomoći da poboljšaju svoj odnos s partnerom (ako ga imaju), a žele i da budu obaveštene o najnovijim saznanjima kako o seksu tako i o muško-ženskim odnosima. Svesne su svog neiskustva i toga da nije sramota nešto ne znati, a žele da znaju – i ne stide se da pitaju. Ne žele ni da čekaju da ih snađe neki problem, već bi radije da unapred znaju kako bi se sve mogli poboljšati ljubavni i seksualni život.
Naravno, ni ljubav ni seks nisu nešto što se može naučiti iz knjiga, ali je svakako korisno o tome znati što više (pa onda i dodavati lična saznanja), a definitivno je bolje nego stideti se pitanja čak i o najosnovnijim stvarima. Ne bi bilo loše kada bi se ovom trendu pridružili i muškarci (oni ređe odlaze seksologu, kao i bilo kom doktoru), pošto se ni oni nisu naučeni rodili i ne mogu sve da sami od sebe znaju – a ne bi bilo loše ni kada bi ovaj trend zaživeo kod nas. I ljubav i seks su stvari o kojima se celog života uči, a ako je delom moguće izbeći lutanje i čuti nešto o tome pre nego što napravite pogrešku, zašto da ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.