Rok trajanja intimnih lubrikanata

Neki se, već na samo spominjanje intimnih lubrikanata, zgade – u smislu da to služi za „neke tamo perverzije“, da to nijednom paru s normalnim seksualnim odnosima nije potrebno. Međutim, upotreba lubrikanata može se u nekim slučajevima pokazati neophodnom čak i za „normalne parove“ (šta god to precizno značilo) – recimo, ako žena ima problema s nedovoljnom vlažnošću vagine (takva vrsta problema može nastati zbog toga što je žena nedovoljno opuštena, nedovoljno uzbuđena, može se raditi o gljivičnoj infekciji, a može čak biti i genetski uslovljeno – kao što telo nekih žena luči više sekreta od prosečne količine, telo nekih drugih žena može lučiti manje).

Naravno, ako je vašem partneru ili partnerki i vama potreban lubrikant zbog različitih seksualnih „igrica“, pa, to je vaša stvar, dokle god ne činite nešto protivzakonito. U svakom slučaju, oni koji koriste lubrikante mogu se zapitati koliki je rok njihovog trajanja – jer se na pakovanju to vrlo često uopšte ne navodi.

Stvari stoje ovako. Najčešće je rok trajanja intimnih lubrikanata nekoliko godina. Naime, oni se uglavnom prave na bazi silikona ili vode (oni koji se prave na bazi ulja mogu dovesti do pucanja kondoma), pa tako nema opasnosti da se ulje užegne. Još jedna zgodna stvar u vezi s lubrikantima je to što obično sadrže i neki antimikrobni agens – to još duže sprečava kvarenje, plus pomaže i da ne dođe do bakterijske infekcije vagine.

Ipak, teorijski jeste moguće da se ovaj proizvod pokvari. Zato je, za svaki slučaj, dobra ideja da se kupi onolika količina za koju je verovatno da ćete je potrošiti u roku od godinu dana. Lubrikanti se čuvaju na suvom i hladnom mestu, a pre njihove upotrebe dobro je – opet za svaki slučaj – proveriti njihov miris, kao i izgled. Tako proveravate da nije došlo do promene mirisa, boje ili strukture, što bi sve mogli da budu znaci da se lubrikant pokvario i da više nije bezbedan za upotrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.