Romantična večera – utroje

Dešava se da kolega pozove koleginicu na večeru. To je uglavnom poslovni poziv, mada može biti i prijateljski. Neko bi odmah rekao i – ko zna dokle to može da ode, i ko zna šta taj kolega zapravo hoće. Možda je to zapravo romantična večera? Ko bi ga znao.

U Americi pravna zaštita žene ide veoma daleko – toliko daleko da je ženi, uz dovoljno sposobnog advokata, lako da nekog tuži za seksualno uznemiravanje i da tu tužbu dobije. Po sudovima se i dalje prepričava anegdota o muškarcu i ženi u liftu jedne poslovne zgrade – ona je pitala slučajnog saputnika dokle ide, misleći na sprat, on je odgovorio „do kraja“, takođe misleći na sprat, i kasnije je na sudu morao da joj plati prilično veliku odštetu jer nije uspeo da dokaže da nije mislio na seks, kao što je tvrdila ta žena. Nasilje nad ženama je u Americi, bez obzira na zakon, i dalje veoma veliko – ali se i ovakvi apsurdi dešavaju.

Gde se ovde uklapa priča o romantičnoj večeri? Oprezni muškarci će sve češće, kada pozovu koleginicu na večeru, pozvati i još jednog svedoka, koji će kasnije moći da potvrdi da se nije desilo ništa neprimereno, te da se muškarac poneo savršeno korektno i da nije rekao niti učinio ništa što bi moglo biti interpretirano kao seksualno uznemiravanje. Paranoja? S obzirom na slučaj koji smo naveli, kao i na to da se u Americi kazne za seksualno uznemiravanje na poslu kreću i do nekoliko desetina hiljada dolara, paranoja može biti jedini način da sačuvate svoj teško zarađeni novac.

Koliko se cela ova američka priča dotiče nas, izuzev kao zanimljivost iz belog sveta? Stručnjaci kažu da se naša zemlja sve više približava evropskom zakonodavstvu, ali s rešenjima koja liče na američka. Naravno, mi smo i dalje veoma daleko od američkog modela – toliko daleko da će među nekima šef koji flertuje (i čini i mnogo više od običnog flerta) s koleginicama i dalje biti smatran mačo muškarcem, dok će se za te žene smatrati da su ga sigurno nečim izazvale. Ukoliko će promena u zakonu promeniti i takvo ponašanje, to bi bilo dobro, samo se nadamo da se zaštita žene neće pretvoriti u sopstvenu karikaturu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.