U trendu

Saznati pre venčanja (1)

Kada su ljudi jako zaljubljeni jedno u drugo, lako je pomisliti da je to što vole i što su voljeni sasvim dovoljno, da im nikakve druge informacije o voljenoj osobi nisu neophodne. Međutim, postoje neke stvari koje bi pre braka trebalo da znate jedno o drugom, da ne bi kasnije došlo do neprijatnih iznenađenja i do pomisli da je neko tu nekog lagao ili prikrivao istinu.
Prethodne veze. Nije neophodno ni pričati ni znati o osobi s kojom se neko viđao dve nedelje u osnovnoj školi, niti o "muvanjima" za jedno veče (mada, ako su veze za jedno veče bile česte, trebalo bi se testirati na sve polno prenosive infekcije). Ipak, trebalo bi da znate o svim bitnim vezama voljene osobe, kao i ona o vašim. Ne detaljno, samo najosnovnije – kada su te veze bile, koliko su trajale, zbog čega je došlo do raskida. Tek toliko da, ako se neka od tih osoba pojavi kasnije, odmah može da bude smeštena u adekvatan kontekst. Takođe, potrebno je znati i o prethodnim razvodima, da li je u prethodnim brakovima bilo dece, da li on prethodnoj supruzi plaća alimentaciju… Takve stvari nisu samo stvar prošlosti, one će biti i deo vašeg zajedničkog života.
Želite li oboje decu ili ne. Ukoliko vi ili voljena osoba imate snažne želje tim povodom, bilo da je ta želja da imate ili da nemate decu, potrebno je znati koje su želje onog drugog i prihvatiti ih – ukoliko niste u stanju da prihvatite, ili voljena osoba to nije u stanju (pod prihvatanjem mislimo zaista na prihvatanje, ne na potajnu nadu da će se to promeniti i kasnije optuživanje kad do promene ne dođe), bolje je ne stupati u brak. Nije mali broj brakova koji su propali jer jedno od njih dvoje uopšte nije želelo decu, dok drugo nije moglo da živi bez dece.
Postojanje ili mogućnost postojanja dece iz ranijih veza. Ukoliko jedno od vas dvoje ima decu iz prethodnog braka, to najverovatnije nije nikakva tajna. Međutim, ako je on prekinuo svaki kontakt sa ženama s kojima je imao seks bez odgovarajuće kontracepcije, potrebno je da znate o tome, jer postoji mogućnost da je neka od njih rodila. Jednoj dami se desilo da godinama posle venčanja sazna da je njen muž dobio dete sa ženom koja je to dete dala na usvajanje; za tu stvar je saznala kad je poodrasla ćerka zvala telefonom u potrazi za odgovorima. Brak se održao, ali je jedno vreme bilo problematično. Bolje je unapred znati da postoji takva mogućnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.