Saznati pre venčanja (2)

Kada su ljudi jako zaljubljeni jedno u drugo, lako je pomisliti da je to što vole i što su voljeni sasvim dovoljno, da im nikakve druge informacije o voljenoj osobi nisu neophodne. Međutim, postoje neke stvari koje bi pre braka trebalo da znate jedno o drugom, da kasnije ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja i do pomisli da je neko tu nekog lagao ili prikrivao istinu.
Vera. Dobro je znati koliko je kome njegova/njena vera važna i koliko bi mogla da postane važna. Ima onih koji su prema tome manje-više ravnodušni, a onda to pitanje zbog braka, venčanja ili dece odjednom postane važno, nekad u toj meri da se prethodno flegmatična osoba pretvori u religioznog fanatika. Zato je dobro unapred razgovarati o tome i dogovoriti se šta ćete i kako ćete ukoliko pripadate različitim veroispovestima. O veri je uvek bolje razgovarati unapred, a ne kad jedno zapne da venčanje bude u crkvi, a drugo progunđa da je venčanje u crkvi glupost za koju ne želi da čuje.
Kakva je porodica voljene osobe. Po svoj prilici ste već upoznali primarnu porodicu voljene osobe, kao i ona vašu. Ipak, o nekim stvarima bi trebalo razgovarati: jesu li ga/je odgajali biološki roditelji ili neko drugi, postoje li u primarnoj porodici ili u rodbini neki veći problemi za koje bi trebalo da znate?
Problemi sa zakonom u prošlosti. Definitivno ne želite da saznate da je voljena osoba neko vreme bila u zatvoru tek onda kad, u toku braka, pokuša da dobije novi posao – i odbiju je jer je prethodno bila osuđivana. Glavna stvar ovde jeste da ne bude neprijatnih iznenađenja te vrste jednom kad ste već u braku; takođe, ako je prekršaj voljene osobe bio nešto ozbiljnije od mokrenja na javnom mestu kada se napio kao tinejdžer, potrebno je da na vreme čujete o tome kako biste odlučili da li zaista želite da provedete ostatak života s tom osobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.