U trendu

Sedam rasa pasa koji su izvrsni čuvari, ali i dobri porodični psi

Opšte je poznato da su svi psi veoma zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama. Ipak, danas većina ljudi kupuje pse da budu kućni ljubimci i članovi porodice, a mnogo manje razmišlja o tome da treba da čuvaju kuću. Međutim, ima i onih porodica koje bi želele da se mogu osloniti na svog ljubimca čak i kada je u pitanju potencijalna opasnost. Međutim, nisu sve rase podjednako sposobne da razlikuju kada je situacija ili osoba zaista opasna.

Naravno, postavlja se pitanje kako znati koju rasu odabrati za kućnog ljubimca i čuvara. Sve zavisi od karakteristika vaše porodice i šta tražite od psa čuvara. Prirodno je da ćete razmišljati drugačije ako imate malu decu, u poređenju sa ljudima koji žive sami. Prilikom izbora psa čuvara važno je zapitati se kakvu agresivnost ima određena rasa i kako je treba dresirati.

Rase poznate po niskoj toleranciji nisu najbolji izbor za ljude sa malom decom koji još uvek ne znaju kako da rukuju psima. Iako se rase sa agresivnijim sklonostima čine kao pravi izbor za psa čuvara, morate imati na umu da bi ovakav pas mogao da reaguje slično kao što vi radite nešto što mu ne odgovara, kao i na uljeza.

Ključ za podizanje dobrog porodičnog psa čuvara je rana i česta obuka kako bi se izgradilo poverenje vašeg psa u vas i sebe. Poverenje u životinju znači razliku između reagovanja kada je to važno i napada zbog nesigurnosti. Izdvojili smo sedam rasa koje se smatraju dobrim kućnim ljubimcima i čuvarima.

Bernardinac

Ova rasa impresivne veličine i snage je idealan porodični čuvar. Poznati kao psi blage, ali zaštitničke prirode, Bernardinac je takođe odličan izbor za porodice sa decom. Tradicionalno, Bernardinci su radili u švajcarskim Alpima spašavajući putnike zarobljene u lavinama. Pravi heroji!

S obzirom na njihov zaštitnički instinkt, potrebno ih je odgajati od malih nogu i socijalizovati tokom celog života kako bi u potpunosti ispunili svoj zaštitni potencijal, prenosi Index.hr.

Nemački ovčar

Nemački ovčari stvaraju čvrste veze sa članovima porodice i u slučaju opasnosti će vas zaštititi svojim životima. To je rasa koja važi za neustrašivu, punu samopouzdanja i koja uživa kada je njen vlasnik srećan. Rasa se s razlogom koristi kao policijski pas. Naime, izuzetno su mirni i staloženi u haotičnim situacijama.

Njufaundlender

Njufaundlender je pravi nežni džin koji se savršeno slaže sa drugim životinjama i decom. Ovo je rasa koju je izuzetno lako dresirati, što će biti odlično ako tražite psa čuvara. Nekada su zbog velike snage korišćeni kao radni psi, a danas predstavljaju odličnu rasu za one koji traže psa čuvara kome se nijedan uljez neće usuditi da se suprotstavi.

Bernski planinski pas

Izuzetno društvena rasa će se pokazati kao lojalni zaštitnik svake porodice. Poput Njufaundlendera, Bernski planinski psi se izuzetno dobro slažu sa malom decom i drugim kućnim ljubimcima. Ono na šta morate obratiti pažnju je svakako njegova društvena priroda, koja mu otežava da izdrži duge periode odvojenosti od porodice.

Ako odlučite da nabavite ovu rasu, imajte na umu da ćete svog bernskog planinskog psa morati da ponesete sa sobom gde god da krenete. U Bernskom planinskom psu ćete naći odanog pratioca i dobrog zaštitnika.

Bokser

Psi puni energije, inteligentni i laki za dresuru, bokseri su još jedna vrsta koja će vam biti prijatelj, ali i zaštititi ako se nađete u opasnosti. Iako nisu velike kao prethodno pomenute rase, njihov karakter i želja da zaštite ljude koje vole to nadoknađuju.

Erdel terijer

Erdel terijer koji se često naziva „kralj terijera“ je samouverena i elegantna životinja koja je uvek budna. Neželjeni gosti neće proći neprimećeno pored ovog psa, tako da možete biti potpuno mirni. U trenutku kada čuje ili oseti prisustvo nepoznate osobe, poziva da vas upozori na potencijalnu opasnost.

Značajno je veći i jači od ostalih terijera, pa se pokazao kao odličan pas čuvar. To je nešto zahtevnija rasa koju je potrebno fizički i psihički stimulisati da bi bila zadovoljna.

Nemačka doga

Vlasnici većine doga mogu reći da ovo nije opasan pas ili savršen pas čuvar. Međutim, njegov fizički izgled bi trebao biti dovoljan da zastraši svakog potencijalnog lopova. Nemačka doga verovatno ne bi napala uljeza, ali će sigurno zalajati glasno i sa lavežom koji će svakome uterati strah u kosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.