U trendu

Seks nakon porođaja

Mnogo je parova koji s velikim nestrpljenjem i radošću iščekuju dete. A onda se dete rodi i to je izvor sreće – ali i uzrok mnogih promena u životu partnera, promena koje nisu sve lepe. Jedna od nevolja koje mogu uslediti jeste i ona sa seksom.

Mnoge žene ustanove da im posle rođenja deteta baš i nije do seksa. Ne mislimo samo na period kada se fizički oporavljaju pa seks ne bi ni bio moguć. Nakon toga dolazi period kada je žena fizički dovoljno oporavljena, doktor joj kaže da bi smela da vodi ljubav s partnerom, ali…

To što ona neće da vrisne od bola prilikom pokušaja penetracije i nije neka uteha. Kao jedno, premorena je. Beba zahteva konstantnu pažnju, pa se mlada mama oseća kao da je spavala ukupno dva sata tokom prethodnih šest nedelja.

Kao drugo, vagina majki koje doje svoju decu je često suva, što dodatno otežava seks. I još, opadanje libida nakon porođaja je veoma česta pojava.

Problem nije samo u nedostatku seksa. Problem često bude i u nedostatku razmene nežnosti među partnerima. Partner se, nesiguran koja je njegova nova uloga, neretko sklanja da ne bi smetao i iz straha od toga da će povrediti to sićušno stvorenje. Najveći deo pažnje mlade mame ide bebi i partner se često oseća i emotivno, ne samo fizički, zapostavljeno. Čak i onda kada se o bebi brinu oboje (kako bi i trebalo da bude), muškarac često oseća da između mame i bebe postoji neka veza čiji on nije deo i povremeno se oseća isključeno iz cele stvari.

Šta učiniti u takvoj situaciji? To je nešto na čemu bi trebalo da rade oba partnera. Tata bi trebalo da što je moguće više pomaže mami, kako ona ne bi bila u toj meri iscrpljena – zajednička briga o bebi će ih svakako zbližiti.

Bilo bi dobro da mlada mama uveri svog dragog da joj je on i dalje bitan, da ga i dalje voli. Jeste, tu je sad i to predivno malo stvorenje kome je neophodna njihova pažnja, ali to ne znači da ona svog partnera voli manje nego ranije. I dobro je da oboje budu svesni da će se njen libido vremenom vratiti – na čemu može i da se poradi.

Preporučljivo je, čak i kad doktor kaže da je seks dozvoljen, da se ne počne odmah od penetrativnog seksa. Partnerima će veoma prijati i maženje, međusobna masaža, zajednička tuširanja ili kupke… I mnogima prija i da prvo krenu s nežnom manuelnom stimulacijom i oralnim seksom.

Jednom kad do kompletnog seksa dođe, moguće je da će biti neophodan lubrikant (može se naći u seks-šopu) kako odnos ne bi bio bolan za ženu – ne stidite se toga! Moguće je i da će se, zbog fizičkih promena kroz koje je žena prošla, promeniti ono u čemu je uživala, pa je eksperimentisanje preporučljivo (to već i ne zvuči tako loše, zar ne?).

Suština je da posle porođaja i fizičkog oporavka žene ne treba očekivati „povratak na staro“. Oba partnera su ušla u novu fazu i životi će im se promeniti u svakom smislu, uključujući i seksualni – to ne znači promenu nagore, samo će biti drugačije. Uz međusobnu ljubav i razumevanje, i prihvatanje činjenice da je došlo do promene, period prilagođavanja ne bi trebalo da bude pretežak, a mogao bi da donese, pored napora, i mnogo radosti. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar