U trendu

Svi smo bili u zabludi: Naučnici otkrili koliko seksa nedeljno je dovoljno za sreću i sporije starenje

Istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku pratili tokom jedne sedmice seksualni život preko stotinu majki koje su imale partnere.

Akterke su davale dnevne izveštaje o svojem zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja.

Kad su naučnici usporedili izveštaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom tokom nedelje imale seksualne odnose s partnerima su imale znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vek ćelija – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše ishrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Ali njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom.

Čini se da duži telomeri spečavaju te bolesti. Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljim istraživanjima. Ali nema ništa loše u primeni tih nalaza na vaš odnos.

Prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje
Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom.

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na nedeljnom nivou. Istraživanje, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine, je pokazalo da prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje – otprilike jednom sedmično.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom nedeljno doista čaroban broj seksualnih odnosa koji je parovima potreban za opštu sreću u vezi.

Istraživanje je provedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina pa je otkrilo da parovi koji su seksali više puta  nedeljno nisu bili srećniji od onih koji su se seksali samo jednom sedmično.

– Naši rezultati sugerišu da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost – napomenula je Amy Muise, voditeljka istraživanja.

Seks jednom sedmično je primeren broj za usporavanje starenja i jačanje ukupne sreće, piše Reader’s Digest..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)