Seksolog otkriva da G-tačka nije ono što mislite: „Pre svega, nije tačka“

Ova za mnoge muškarce mistična tačka na ženskom telu zapravo nije ni tačka, kažu naučnici.

Seksolog Džordža Grejs podelila je naučni proboj u razumevanju G tačke.  „Mnogi od nas su odrasli bez ikakvog obrazovanja. Sve su informacije bila prilično binarne i vrlo heteroseksualne. I sve je bilo vezano uz posramljivanje seksa“,  rekla je Grejs za LADbible.

Zbog toga, seksolog kaže da postoji praznina u našem znanju o seksualnom zadovoljstvu. „Zato što nije sprovedeno toliko istraživanja o zadovoljstvu, orgazmima ili telima, jer je postojao velik strah i stid vezan uz seks i zadovoljstvo, mi puno toga ne znamo „, ističe. Nigde taj nedostatak istraživanja nije očigledniji nego u razumevanju klitorisa.

„Zaista je čudno da su istraživanja i ideje o klitorisu tek nastali u poslednjoj deceniji“, rekla je Grejs. „Čak nismo znali da li je G tačka stvarna, i to je bio neki mit koji je dobio ime po muškarcu.“  Ali zahvaljujući radu australijskog urologa Helen O’Konel, saznanje nauke o tome šta je G tačka se znatno poboljšalo. „G tačka nije neko čudno malo mesto, zapravo je deo cele mreže klitorisa“, rekla je Grejs. „Mislim da je ovo zaista uzbudljivo vreme za nas jer su mogućnosti i svest o orgazmu i zadovoljstvu u stalnom razvoju svake godine.“

Nejednakost u seksu

Rezultati ankete iz „Velikog australijskog seksualnog istraživanja 2022“ otkrili su da troje od pet Australijanaca, odnosno 61 posto, uvek ili skoro uvek doživi orgazam tokom seksa s partnerom. Kao deo njihovog godišnjeg istraživanja, Normal je otkrio da je tradicionalno postojala razlika u iskustvu orgazma između muških i ženskih ispitanika. Taj se fenomen naziva „Jaz u orgazmu“ i odnosi se na nejednakost u doživljavanju orgazma, koja se posebno javlja, ali nije ograničena, u heteroseksualnim odnosima. Istraživači su razliku povezali s nedostatkom znanja i razumevanja klitorisa. Zato, s porastom seksualnog obrazovanja i razumevanja, došlo je i do smanjenja razlike u doživljavanju orgazma, a Normal izveštava da 46 posto žena, u poređenju s 39 posto prošle godine, redovno doživljava orgazam tokom seksa. Dodatnih 58 posto ispitanika je reklo da se osećaju samouvereno u prepoznavanju i pružanju zadovoljstva klitorisu.

„Stavljamo toliko pritiska na sebe da postignemo orgazam“, rekla je Grejs. „Umesto toga, trebalo bi da više sarađujemo i zajedno uživamo“, zaključuje, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.