Skrivanje dugova od voljene osobe

Kada se neko uvali u dugove, nije naročito neobično da pokuša da prikrije to od voljene osobe. Nekad to prikrivanje uspe i dug bude vraćen, ali nekad se stvari izmaknu kontroli, i tada dođe do velikih problema u vezi, najviše zbog narušenog poverenja.
Svađa koja tada izbije naizgled će biti zbog novca. I zaista, ako je neko potrošio nerazumno veliku svotu na nešto što nije neophodno za preživljavanje, ako je kompletnu porodicu uvalio u probleme s novcem, to deluje kao razlog za svađu, ali ono što voljenu osobu povredi još i više od nastalih novčanih problema jeste činjenica da ju je neko kome je verovala, s kime deli zajednički život, dobro i zlo, lagao. Da se nekad mesecima, a nekad i godinama pretvarao da je sve u redu, smeškao se, sve je super, a istovremeno je krio nešto što je veoma bitno za celu porodicu, nešto što može da pogodi, i ozbiljno je pogodilo, celu porodicu.
Dok se svađamo zbog novca, ono što najčešće mislimo, a da toga nekad ni sami nismo svesni, jeste: "Ne verujem ti, nemam poverenja u tebe". Nemamo poverenja u voljenu osobu da će umeti s porodičnim finansijama, ne verujemo joj da će se brinuti o nama ili da će biti u stanju da nam oprosti grešku. A najčešći razlog za taj nedostatak poverenja jeste to što partneri ne komuniciraju. Možda sebi govore da neće da opterećuju voljenu osobu problemima, možda nisu u stanju da probleme podele s voljenom osobom, već sve pokušavaju sami – a par u ljubavnoj vezi trebalo bi da bude u stanju da funkcioniše kao par, ne kao dve izdvojene osobe koje, eto, žive zajedno.
Dosta je ljudi koji trošenje prevelike sume novca kriju od partnera ili partnerke; nije ih malo ni koji od partnera ili partnerke kriju da negde na stranu odvajaju novac, da štede, "za crne dane", neretko s idejom da bi taj novac mogao da im bude neophodan u slučaju raskida veze ili razvoda braka. Ne kažemo da je štednja loša, naprotiv, ali laganje voljene osobe i skrivanje stvari od nje jeste. Uz to, nekada skrivanje štednje služi osobi koja to čini tome da se nikad ne posveti vezi u potpunosti, uvek je bar delom distancirana – a to neće doprineti ljubavi ni bliskosti.
Bez komunikacije i međusobnog poverenja, ljubavna veza ne može opstati. Treba rešiti novčane probleme onoliko koliko je to moguće, naravno – ali bi, još i više, trebalo rešiti problem nedostatka međusobnog poverenja među partnerima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.