U trendu

Sličnosti i razlike između menopauze i andropauze

O menopauzi i njenim simptomima često se priča i piše. Ređe se spominje da i muškarci mogu da imaju menopauzu – kod njih se to zove andropauza. Mada andropauza ne pogađa svakog muškarca, kao što menopauza „sačeka“ svaku ženu, onima koji od njenih simptoma pate nije zbog toga nimalo lakše. Menopauza i andropauza liče po mnogim simptomima – evo i kojim.

Fizički simptomi andropauze veoma podsećaju na simptome menopauze. Ti simptomi su opadanje snage i izdržljivosti, debljanje, umor, usporeno zarastanje rana, slabljenje i gubitak kose (ovo je izraženije kod muškaraca nego kod žena), slabljenje vida, nesanica, smanjenje sekundarne dlakavosti, moguća osteoporoza i valunzi (svima već čuveni naleti vrućine). Svi ovi simptomi muškarcima su neprijatni, pa i problematični koliko i simptomi menopauze ženama.

Psihički simptomi andropauze takođe prilično liče na simptome menopauze; to su potištenost, razdražljivost, nesigurnost, teskobnost, neodlučnost, osećaj besmislenosti, usamljenost i zaboravnost. Postoje i takozvani seksualni simptomi, a u njih spadaju smanjeno interesovanje za seks (kao i kod nekih žena), strah od gubitka partnera (i opet kao kod nekih žena) i problemi s održavanjem erekcije.

Naravno, između menopauze i andropauze ipak postoje i neke razlike. Kod žena je opadanje nivoa hormona naglo, dok je kod muškaraca ono postepeno. Ženin gubitak reproduktivnih sposobnosti je nagao i bespovratan, dok kod muškaraca to ide postepeno. Još jedna razlika, ona koju smo već spomenuli na početku teksta – menopauza se manifestuje kod svih žena, dok se andropauza manifestuje samo kod nekih muškaraca.

Kako se izboriti s andropauzom? Nekada, kada je to neophodno, lekar će prepisati hormonsku terapiju. Najčešće su, međutim, dovoljna uputstva o zdravom načinu života, uravnoteženoj ishrani, redovnim fizičkim vežbama, uzimanju vitaminskih preparata i razvijanju pozitivnih životnih stavova – što su sve saveti koji važe i za žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.