Sme li on da vam se poveri? (1)

Česte su ženske žalbe na to da njihov muškarac ne želi da priča o svojim osećanjima, da ne želi da im se poveri. Žene pričaju o svojim osećanjima, zašto to ne čine i muškarci? Ako i vi imate ovakav problem sa svojim dragim, evo nekih stvari o kojima bi vredelo razmisliti.
Da ne bude zabune i da ovo ne ispadne stereotipno predstavljanje muškaraca: znamo da ima i onih kojima nije nikakav problem da s partnerkom pričaju o svojim osećanjima – oni podrazumevaju da partnerki mogu da se povere i da joj veruju i kad su njihove emocije u pitanju, zato i jesu odabrali tu ženu da im bude partnerka, a ne samo ljubavnica. Međutim, ovaj tekst nije o takvim muškarcima, već o onima kojima je poveravanje problematično.
Nekim muškarcima će pričanje o tome kako se osećaju biti podjednako teško kao stidljivoj ženi da ostane potpuno naga – to se radi samo onda kada se ima potpuno poverenje, osećaj bezbednosti. Žene su najčešće naučene da je u redu da kažu kako se osećaju, dok muškarce retko podstiču na to; naprotiv, uče ih da će na taj način postati ranjivi i laka meta i da će pričanje o osećanjima biti viđeno kao slabost. Žene u trenutku slabosti očekuju da budu utešene, dok muškarci uglavnom očekuju napad (i ovo je generalizacija, naravno).
Kako onda naučiti svog dragog da je u redu da vam se poveri? Za početak, morate i vi biti otvorene prema njemu. Na početku veze, to ni ženama nije lako (mada bi mnoge dame i tada volele da im se novi dragi poveri), jer se obe strane trude da se prikažu što boljim. Međutim, ulepšavanje stvarnosti nije način da se izgradi bliskost među partnerima. Ovo ne znači da već na prvom sastanku treba svom dragom da ispričate svoju „tužnu životnu priču“, računajući i detalje zbog kojih se i dan-danas stidite, ali se postepeno treba otvarati i biti iskren ako želite da iskren i otvoren bude i on. Treba pokazati da mu verujete pre nego što možete očekivati od njega da i on veruje vama. To, između ostalog, znači i da treba da može da veruje onome što kažete – ako vas pita da li vam je lepo, odgovorite iskreno (ne preoštro – ne morate reći da vam je odvratno, dovoljno je reći da vam se ne sviđa to-i-to i da biste radije to-i-to). Ni muškarci ni žene ne umeju da čitaju misli niti će „instinktivno“ znati šta ono drugo želi, ma koliko iskrena i velika bila njihova ljubav – a u principu bi i muškarci i žene voleli da udovolje željama voljene osobe, samo kad bi znali koje su to želje.
Sutra pročitajte šta dalje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.