Smernice za zajednički život pre braka

Mnogi parovi se odlučuju na zajednički život pre braka. To nije, samo po sebi, ni dobro ni loše, ali je korisno biti svestan da taj zajednički život muškarci i žene doživljavaju na drugačiji način, kao i da se brakovi sklopljeni nakon zajedničkog života češće razvedu nego oni drugi.

Kad kažemo da zajednički život žene i muškarci doživljavaju na različit način, to je, razume se, generalizacija. Ipak, veliki je broj dama koje će zajednički život shvatiti kao korak pred brak, dok će mnogim muškarcima zajednički život biti jednostavno zgodan, ali ne i nešto što nužno vodi do braka.
Razume se, ima i onih parova kojima brak kao takav nije naročito bitan, predstavlja im samo parče papira. Nekima od njih će zajednički život biti zamena za brak, a nekima samo pogodnost (dele se troškovi) u kojoj se neće osećati naročito obaveznim prema partneru ili partnerki – u ovom drugom slučaju, zbog nedostatka ozbiljnosti prema celoj stvari, veza često ne potraje naročito dugo, mada se može desiti i da partnerima taj osećaj nedostatka obaveze u toj meri prija da ostanu zajedno jako dugo.
Što se tiče onih koji u zajednički život stupaju s namerom da se kad-tad ipak venčaju, relativno često se desi da taj brak, jednom kad do njega dođe, ne potraje naročito dugo i/ili da bude razveden zbog manje ozbiljnih razloga nego brakovi osoba koje su zajednički život započele tek posle venčanja. U čemu je stvar?
U tome da je mnogima lakše da raskinu vezu nego da se razvedu (nema formalnosti, administracije i slično). A ako žive zajedno pre braka, taj osećaj koji je čest u nevenčanoj zajednici „ako nam ne ide, možemo da se jednostavno raziđemo kao civilizovani ljudi“ često se prenese i na brak. Postoji, naravno, i ono „ako nam brak ne uspe, uvek možemo da se razvedemo“, ali čak i osobe koje inače ne misle tako i ozbiljno shvataju „u dobru i u zlu, dok nas smrt ne rastavi“ relativno često steknu stav prema lakom razvodu nakon zajedničkog života pre braka.
Da li ovo znači da ne smete živeti zajedno pre braka ako želite da vam brak potraje? Ne. Samo je korisno da pre zajedničkog života razgovarate s voljenom osobom i raščistite šta za koga od vas dvoje zajednički život znači, a onda, u skladu s onim što saznate, još jednom promislite da li bi život udvoje pre formalnog venčanja bio dobra ideja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.