U trendu

Spasonosni savet za ljubavne parove koji se svađaju u izolaciji

Treba da osluškujemo i partnerove potrebe, čak i ako nama ono što govori zvuči kao napad ili kritika

Ako ste već nedeljama u izolaciji sa partnerom, moguće je da je među vama počela doza netrpeljivosti i da na površinu izlaze i najmanji problemi, koji nikad do sad u vašoj vezi nisu bili kamen spoticanja.

Seksolog Grejs Hazel podelila je nekoliko saveta za sve parove koji se u ovome prepoznaju i koji sada prolaze kroz teška vremena.

Objasnila je kako komunikacija treba da bude iskreno izražavanje misli i osećanja, ali da treba i da osluškujemo partnerove potrebe, čak i ako nama ono što govori zvuči kao napad ili kritika.

Kad osećaju da se bliži svađa ili prepirka, napominje Hazel, parovi bi trebalo da isprobaju petominutnu komunikacijsku vežbu:

„Ako stvarno želite nešto da rešite, postavite tajmer da oboje imate oko pet minuta za izraziti ono što vas muči“, objašnjava ona i dodaje da partnera za to vreme ne bi trebalo prekidati, čak ni „kolutanjem očima“ čemu je i sama, priznaje, sklona.

„Kad partner završi, osoba koja je slušala trebalo bi da kaže da je „čuo/čula šta govori i pre nego što stvarno razmisli o njegovim/njenim rečima“, kaže Hazel za Mirror.

Nakon toga slušatelj postaje onaj koji je do tad govorio, a tako se možete menjati sve dok se oboje ne budete osećali da vas je ovaj drugi čuo i razumeo.

„Pravilo od pet minuta najvažnija je stvar koju sam naučila i počela da primenjujem u vezi“, kaže seksolog.

Stručnjak za muško-ženske odnose Šenon Smit napominje da kad ste oboje po ceo dan kod kuće, nekad bude teško i postaviti granicu između posla i vremena za vas dvoje. Ona zato savetuje pauzu u kojoj zajedno radite nešto za šta vam ne treba tehnologija (čak i ako ćete kasnije pogledati film ili pričati s nekim preko video poziva).

Osim toga, savetuje, pokušajte da poboljšate prirodni razgovor: Ako na primer spremate večeru, iskoristite to vreme kao priliku za razgovor o tome koja su vam omiljena jela ili koji su najbolji restorani u kojima ste bili. Ili pročitajte oboje istu knjigu i razgovarajte o njoj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.