U trendu

Šta se dešava sa telom posle jutarnjeg seksa

Istraživači su došli do zanimljivih zaključaka da je vođenje ljubavi ujutru odmah nakon ustajanja veoma dobro, kako za fizičko zdravlje, tako i za psihu.

– Seks ujutro može uzrokovati oslobađanje hormona oksitocina, a to može imati povoljan efekat na društveno povezivanje, pa bi vam mogao pomoći da se osećate povezanije sa svojim partnerom – kaže doktor Ejmi Roskin, ginekolog u onlajn kompaniji za reproduktivno zdravlje i kontrolu rađanja The Pill Club.

Uz to, upozorava da ne postoje konačna naučna ili medicinska istraživanja koja bi sugerisala da je seks ujutru (ili u bilo koje drugo doba dana) bolji ili korisniji nego što može biti seks u drugo vreme.

– Međutim, anegdotski, neki ljudi možda preferiraju jutarnji seks, što čini iskustvo boljim i time dovodi do više onih pozitivnih efekata seksa, poput smanjenja kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska i razine anksioznosti i depresije – kaže ona.

Definitivno, što se tiče jutarnjeg seksa, postoje dobre strane, naročito za jutarnje tipove koji vole da ustanu rano i energično započnu dan. Ali, šta bi se još moglo dogoditi telu kada imamo seks ujutro?

Ovo su prednosti za koje stručnjaci za seksualno zdravlje kažu da se mogu dogoditi vašem telu ako se ujutro upustite u vođenje ljubavi sa partnerom.

1. Uzbuđenje može doći prirodnije

Stručnjak za seksualno zdravlje i intimnost Kristi Kob, kaže da hormon sreće dopamin može uveliko da utiče na jutarnji seks.

– Uz normalne cikluse spavanja, dopamin je najviši ujutru, što može olakšati uzbuđenje – kaže ona.

Seksolog Rebeka Alvarez Stori slaže se sa time, dodajući da i drugi polni hormoni igraju ulogu u jutarnjem seksu.

– Uopšteno, i muškarci i žene imaju visok nivo testosterona i estrogena ujutru, jer naša tela rade na obnavljanju svih vrsta hormona, uključujući polne hormone, preko noći – objašnjava Alvarez i dodaje:

– Vagine doživljavaju povećanje protoka krvi tokom REM faze sna, dok muški polni organ proizvodi testosteron, što može rezultirati uzbuđenjem i erekcijom.

2. Bolje započinjete dan i povezujete se sa partnerom

– Seksualno uzbuđenje oslobađa norepinefrin, zbog kojeg naša srca pumpaju krv koja teče do genitalija radi napunjenosti i erekacije. Uzbuđenje, a posebno vrhunac povezano je sa oslobađanjem oksitocina. Oksitocin, koji se često naziva “hormona maženja”, može smanjiti nivo hormona stresa kortizola – kaže Kob.

Naročito u partnerskom jutarnjem seksu oslobađanje oksitocina takođe može spojiti vas i vašeg partnera, što vas oboje priprema za sjajan dan.

– Vezivanje i privrženost dve su druge važne funkcije oksitocina, tako da turbo pojačanje ujutro može pomoći da se podstakne osećaj veće povezanosti među partnerima – dodaje Kob.

3. Skloni ste da budete prisutniji tokom seksa

Bilo da ste roditelj, spremate veliku prezentaciju na poslu ili se osećate krivim što vaš prostor nije tako čist koliko biste želeli, kada vodite ljubav kasnije uveče, verovatno ćete imati tok dnevnih događaja u svojoj glavi.

Zato doktor Kob kaže da jutarnji seks, pre nego što osetite da morate započeti s dnevnim zadacima, može biti sjajan za obezbeđivanje seksualne prisutnosti.

– Jedna od najboljih strategija za izbegavanje seksualnog ometanja je praktikovanje svesnosti – kaže i dodaje da se to česot bolje može postići ujutru, pre nego što se pritisak liste zadataka koju treba obaviti preseli u naš mozak.

4. Započinjete dan puni energije

Jutarnja rutina može vas dosta pripremiti za dan, a može čak i dovesti do boljeg sna noću. Budući da telo ima tendenciju funkcionisanja u skladu s rutinama koje stvaramo, možda ćete se osećati motivisanije da se probudite i dobijete energiju ako se seks ugradi u vaš jutarnji režim.

– Seks može da deluje kao sistem nagrađivanja za dobar noćni odmor i pomoći vam da ubrzate svoj dan – objašnjava Alvarez.

5. Sagorevate kalorije

– Slično kao i vežbanje, ovo je odličan način da vaše telo započne dan. Poput vežbanja, seks sagoreva kalorije – dodaje Kob.

6. Može učiniti da se vaša seksualna rutina oseća svežom

Za ljude koji obično misle o seksu kao o noćnoj aktivnosti, bavljenje njime ujutro može zapravo da dovede do većeg uzbuđenja kada sunce izađe.

– Osvetljenje je drugačije, temperatura može biti toplija ili hladnija, želuci nisu puni, a mi smo odmorni. Naš mozak žudi za novostima, pa će sve što seksualni susret čini jedinstvenim takođe povećati količinu dopamina koji se oslobađa i dovesti do korisnijeg iskustva – kaže Kob.

Međutim, u na kraju, premda sigurno postoje potencijalne prednosti jutarnjeg seksa, nijedna ne bi trebalo da posluži kao podsticaj da sebe prisiljavate na jutarnji seks ako to ne želite.

Seks ujutru nije jedini način za oslobađanje endorfina ili oksitocina. Sve dok praktikujte bezbedan, sporazumni seks koji vas čini srećnima i zdravima, to je sve što je važno, piše Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)