Šta se zapravo dešava u telu kada se zaljubimo?

Zaljubljenost može toliko da nas obuzme da zaboravimo da jedemo, neprestano mislimo na osobu koja nam se dopada, drhtimo kada je vidimo, a onda „zaboravljamo“ da govorimo… Ljubav zaista uzrokuje brojne promene u telu kada se zaljubimo!

Kada se zaljubite, u telu dolazi do mnogih promena – između ostalog, kod žena dolazi do drastičnih hormonskih promena.

Veza između zaljubljivanja i fizičkih osećaja, poput drhtanja, kao i opsesivnog razmišljanja o osobi koja nam se dopada, podstakla je naučnike da posumnjaju da se krivac za to krije u našoj fiziologiji.

Da bi istražili uticaj romantične ljubavi na ljudski genom, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su uzeli uzorke krvi 47 žena koje su u periodu od dve godine započele ljubavnu vezu.

Tim je pratio genetske promene onih koje su se zaljubile i otkrile da ljubav ne utiče samo psihički na nas, već i fiziološki.

„Zaljubljivanje je jedno od psihološki najmoćnijih iskustava u ljudskom životu“, kažu naučnici. „Nova romantična ljubav praćena je ne samo psihološkim promenama“, dodaju.

Stručnjaci su otkrili da kada se zaljubimo, u telu se luči interferon, protein koji nas brani od virusa.

Naučnici su analizirali i kako se nivo interferona menja u različitim fazama veze i otkrili da se nivo ove supstance smanjio kod onih koji su prestali da budu zaljubljeni.

„Neka istraživanja pokazuju da psihološke promene koje se dešavaju kad se zaljubimo vremenom postaju manje, kako veza odmiče i sazreva. Izgleda da isto važi i za biološke promene u dužim i stabilnim vezama“, kažu naučnici.

Dok je tačan razlog za povećanje interferona usled zaljubljenosti nejasan, naučnici veruju da to možda ima veze sa tim što se telo priprema za trudnoću, te da zbog toga telo muškarca verovatno ne reaguje isto na zaljubljenost.

(Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.