U trendu

Šta znači ako je žena starija od svog partnera: Nažalost, imamo loše vesti

Tradicionalno gledano, žena bi trebalo da bude mlađa od muškarca u vezi. Međutim, bez obzira na to, mnoge dame su sreću pronašle sa partnerima koji su manje ili više mlađi od njih.

Ovo nije pravilo, štaviše, još uvek ćete češće čuti da su muškarci oženili mlađe žene od sebe, odnosno da su se žene udale za one muškarce koji su stariji od njih.

Da li se stvari ipak menjaju, jer nekada se gledalo sa predrasudama kada je razlika u godinama velika, i sada se to komentariše ali se nekako prihvata drugačije i lakše. Ali stil i bolji kvalitet života, pa i napredak industrije za “podmlađivanje”, učinili su “bore” i razlike manje vidljivim.

Poznati parovi sa velikom razlikom u godinama

Danas Dženifer Lopez pored Bena Afleka izgleda mlađe nego na njihovim zajedničkim fotografijama koje su snimljene kada je ovaj par bio u vezi pre 17 godina. A i predrasude slabe. Poznati parovi su probili te barijere. Setimo se braka Demi Mur i Eštona Kučera koji je od nje mlađi 15 godina (sad je u braku sa Milom Kunis koja je mlađa od njega pet godina).

Madona često ima mlađe partnere. Ali ko šta sme da kaže Madoni, a da ona to uzme za ozbiljno.

Pogledajte Brižit i Emanuela Makrona – koji su bili predmet i ozbiljnih i neozbiljnih analiza pošto je on postao francuski predsednik jer ima znatno stariju suprugu.  Isti je slučaj sa brakom kreatorke Verice Rakočević i više od tri decenije mlađeg muzičara Veljka Kuzmančevića.

Istina, mnogo negativnijih komentara čućete na račun žena koje su u vezi sa mnogo mlađim muškarcima nego na račun muškaraca koji “šetaju klinke”. Naprotiv, komentari se kreću u pohvalnom smeru. Dok je ona “matorka koja je smuvala piletinu”, dotle je “on šmeker (Kluni) koji je smuvao klinku”, ali će to istoj “klinki” spočitavati da je u vezi “sa matorcem”. Kako god – ženi se uvek nešto spočitava.

Šta kaže statistika

Profesor Odeljenja za ekonomiju na Univerzitetu „Emory“ u Atlanti, je obavio istraživanje na temu razlike u godinama i braka.

Podaci su pokazali da bi upravo ta razlika mogla da bude značajan faktor za razvod.

Razlika u starosti od pet godina statistički znači da je 18 posto veća verovatnoća da ćete se razvesti (nasuprot samo 3 posto kada je u pitanju razlika od samo godinu dana među partnerima).

Kada govorimo o deset godina razlike, ta stopa raste na 39 posto. Utvrđeno je i da je kod parova kod kojih je razlika u godinama 20 ili više šansa za raskid 95 odsto.

Istraživanja kažu da bi veza sa nekim sličnih godina bila najbolji izbor. Jer oni koji su u vezi sa nekim svojih godina imaju samo tri posto šanse za razvod. Naravno, to opet ne znači da parovi u starosnim razlikama nikada ne uspevaju. Čak i kada je žena starija – kombinacija kojoj naučnici ali, čini se i svi, daju najmanje šansi za uspeh.

Veći jaz u godinama – veće šanse za razvod

Druga studija Svena Drefala sa Univerziteta u Stokholmu posmatrala je ljude starije od 50 godina u Danskoj i otkrila da su muškarci sa mladim supružnicima preživeli duže od onih sa onima sličnih godina. Što je njihov supružnik stariji, to su im šanse za preživljavanje lošije, čak i nakon kontrole nad stvarima poput obrazovanja i bogatstva. Opet, veza možda nije uzročna: zdravi muškarci mogu biti posebno sposobni da privuku mlade partnerke i dožive duboku starost. Ali misteriozno, čini se da se ovaj fenomen ne odnosi na žene, gde je veći jaz u godinama, lošije su šanse za preživljavanje, bez obzira da li su bile mlade ili starije. U slučaju žena sa mladim muževima, sugerisao je Drefal, polna razlika bi mogla biti posledica toga što se žene manje oslanjaju na partnera za podršku, pa imaju manje koristi od energije mlađeg supružnika.

Muškarci i žene imaju drugačije ideje kada je razlika u godinama u pitanju

Istraživanje koje je sproveo Kristijan Rader, suosnivač OKCupid-a, veb-stranice za upoznavanje, ukazuje da, kada je u pitanju razlika u godinama, muškarci i žene imaju nešto drugačije ideje. Dok žene traže muškarce otprilike istih godina (ili možda godinu ili dve starije), muškarci više vole žene u ranim dvadesetima, bez obzira na svoju starost.

Dok žene preferiraju mali jaz u godinama, muškarci su toliko zaokupljeni idejom o stasitoj mladoj partnerki da više vole veći jaz što su stariji. Tu je verovatno šampion Mik Džeger koji je u osmoj deceniji sa 44 godine mlađom partnerkom pre nekoliko godina dobio sina. I Majkl Daglas je u braku za Ketrin Zitom Džons koja je od njega mlađa 25 godina.

Prema tome, postoje dokazi koji potvrđuju izbore korisnika OKCupid-a: žene bi trebalo da izaberu muškarce koji su im što bliži po godinama, dok bi muškarci trebalo da traže mlađe žene. Pravi ekonomista bi, međutim, tražio bolje dokaze, možda upoređujući bračno blagostanje slučajnih parova sa različitim razlikama u godinama. Na njihovu žalost, ali na sreću nas ostalih, ljudi sami donose odluke – i slobodni su da ignorišu glupa pravila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (9)