U trendu

Strastveni poljupci čuvaju zube i zdravlje, evo koliko minuta dnevno treba da se ljubite

Da li znate da se u ljubljenju pokreće čak 36 mišića lica, sagorevaju kalorije, ali i povećava nivo hormona u krvi? Tačnije, poljubac koji traje minut može da oslobodi čak 26 kalorija iz organizma.

Osim toga, ljubljenje nam pomaže da se odbranimo od raznih infekcija, a kako tvrdi doktor Alan Klark, vodeći stomatolog i direktor klinike “Paste Dental” u Belfastu, to može da bude korisno i za našu higijenu zuba i desni.

“Poljupci, posebno strastveni, potpomažu proizvodnju pljuvačke koja zauzvrat održava zdrava usta, zube i desni”, objašnjava stomatolog. On kaže da tuđe bakterije u ustima zapravo i nisu toliko loše.

“Neki organizmi u vašoj pljuvački zapravo mogu pomoći u smanjenju razvoja bakterija odgovornih za oralni drozd, ili neke bakterije streptokoka koje bi mogle da izazovu karijes”, rekao je on i dodao da

ljubljenje takođe može da ojača imuni sistem, a izloženost zdravim bakterijama jača otpornost tela na potencijalne zaraze.

“Oko 80 odsto pljuvačnih bakterija je zajedničko svima, samo 20 odsto je jedinstveno za vas. Poljubac stimuliše organizam da stvara antitela i na taj način pomaže u borbi protiv štetnih infekcija”, rekao je i savetovao da se ne ljubite onda kada ste prehlađeni ili kada partner ili vi imate herpes koji može lako da se prenese. Ranije je njegov kolega dr Kaled Kasem savetovao da pored redovnog pranja i češćenja koncem, ljubljenje četiri minuta dnevno će poboljšati zdravlje zuba.

Takođe, ne zaboravite da je veoma je važno da ne zapostavljte svakodnevnu higijenu zuba i da redovno vodite računa o njihovom zdravlju posećujući stomatologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.