Stres sprečava začeće

U vezi ste već neko vreme ili ste i u braku i želite dete. Moguća je i nimalo zdrava varijanta: niste u vezi nego menjate partnere – jer želite da zatrudnite. Međutim, do začeća nikako da dođe, koliko god dugo i uporno da pokušavate. Isprobavali ste sve i svašta, i rešenja koja regularna medicina može da pruži i alternativnu medicinu, možda i vrlo alternativne stvari – i ništa. Ako vam ovo zvuči poznato, problem bi mogao, u suštini, da bude veoma jednostavan: pod stresom ste.

Na prvi pogled, ideja da stres može da spreči začeće možda i ne deluje baš logično. Istina je da neke žene pod stresom uopšte ne žele seks, ali ako to nije slučaj s vama – ako, naprotiv, baš pod stresom osećate pojačanu seksualnu želju, i to dosta pojačanu želju (što uopšte nije retka pojava) – onda se postavlja pitanje kako to da stres može da spreči začeće, kad već uzrokuje pojačanu želju. Više seksa – veće šanse da dobijete bebu, zar ne?

Ne uvek. Želja za seksom je jača, da – možete pomisliti da je to zbog prirodne težnje organizma da se oslobodi stresa, i to je tačno, ali se ta želja sprovodi tako što organizam žene luči veću količinu muških hormona. Muški hormoni će pojačati libido, nekada i u velikoj meri, ali muški hormoni takođe mogu da spreče da dođe do ovulacije i da na taj način bukvalno onemoguće oplođenje. Znate i same – nema zrele jajne ćelije, nema šta da bude oplođeno.

E, sad, mada objašnjenje nije nimalo komplikovano, samo razumevanje situacije nije dovoljno da biste zatrudnele. Korisno je da pokušate da se opustite, što je veoma lako reći, ali kad imate u glavi „neću dobiti bebu ako ne budem stalno opuštena“, veoma teško ostvariti. Možete pokušati s vežbama opuštanja (recimo, joga može da bude veoma korisna), a ako ne ide, u dogovoru s lekarom postoji mogućnost hormonske terapije kako bi se izazvala ovulacija ili kombinacija takve hormonske terapije i vežbi opuštanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.