Svađa zbog novca ili…

U ljubavnim vezama, svađa oko novca je jedna od najčešćih. To je poznato većini. Ređe se pomene to da svađa nekad bude naizgled zbog novca, dok se zapravo radi o nečemu sasvim drugom, što s novcem ima malo ili nimalo veze.
Nekada se desi da se jedno od njih dvoje oseća zanemareno i, kako bi to nadoknadilo sebi, počne da troškara na razne stvari koje mu/joj pričinjavaju zadovoljstvo. To troškaranje bude znatno veće nego što njihov budžet dopušta i onda, neizbežno, dođe i do svađe – svađe koju nije nimalo lako rešiti.
Dešava se i da jedno bude zbog nečega ljuto na ono drugo, zbog nečega u vezi se oseća loše, a nije u stanju da pokrene razgovor o tome niti ima ideju šta povodom toga da učini, i onda nešto oko novca bude povod za svađu koja kasnije ode ko zna u kom pravcu. I nju je, kao i prethodnu, veoma teško razrešiti, jer uopšte nije o novcu – a ne govori se o onome o čemu jeste.
Šta učiniti, onda? Razmisliti šta je tu zapravo problem. Novac? Na koji način je novac problem, šta je konkretno urađeno? Ako je svađa izbila zbog toga što je, recimo, ona kupila još jednu saksiju s cvećem, teško da je pravi problem u tih stotinak dinara, i bilo bi dobro razmisliti o čemu se tu zapravo radi. A ako neko tu troši nerazumno mnogo i oboje vas uvaljuje u dugove, bilo bi dobro razmisliti zašto to radi – da li se oseća usamljeno i zanemareno ili je kupoholičar kome je potrebno lečenje od zavisnosti, ili koji je već razlog tolikog trošenja.
Jednom kada se pronađe pravi razlog, sukob će lakše biti rešen. Ne lako, jer je neko tu povređen, ali lakše nego ako uopšte i ne znate o čemu se tu radi. Nema šanse da nađete pravi razlog, komunikacija vam baš ne ide dobro u vezi? Ako komunikacija ne funkcioniše, razlog nije naročito bitan – veza bez komunikacije neće moći da opstane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.