Svađe oko novca (2)

Sukobi su retko kada prijatni, naročito sukobi s voljenom osobom. Ako bi se tražio „šampion“ među najčešćim uzrocima sukoba u vezi, to bi svakako bio novac. Zato je korisno znati kako se pametno raspravljati o novcu, tako da se sukob svede na minimum i da se nađe konstruktivno rešenje.
Saslušajte voljenu osobu. Zvuči kao nešto što se podrazumeva, ali i prečesto ne ispadne tako – a neophodno je. Nekad je zaista teško sagledati stvari iz tuđe perspektive, čak i ako se radi o voljenoj osobi. Vi ste prethodno dugo i pažljivo razmišljali o celoj stvari i došli ste do zaključka da to na šta je voljena osoba potrošila veću sumu novca nije u najboljem interesu cele porodice – i onda vam bude teško da stvarno razumete zbog čega vaš dragi ili draga smatraju da je dobro što su kupili tu-i-tu stvar. Postaje još teže ako je ta kupovina samo jedna od mnogih. Ipak, i dalje je izuzetno važno da saslušate voljenu osobu i pokušate da celu stvar sagledate i iz njenog ugla. Ne kažemo da ćete se nužno složiti, ali treba razumeti i druge i njihov način razmišljanja i njihove prioritete.
Kada je moguće, nađite kompromis. Veoma često, pitanje novca bude striktno „da“ ili „ne“ pitanje. Kupiti ta-i-ta kola ili ne. Opremiti kuhinju ili ne. Otići na skupo letovanje ili ne. Uz malo kretivnosti i međusobne saradnje, može se nekad naći i srednje rešenje, bilo da se radi o kupovini nečeg jeftinijeg, ili o tome da se prihvati plaćanje onog za šta smatrate da je mnogo, ali se druga strana zauzvrat odrekne nečeg drugog (što bi takođe prilično koštalo).
Razmišljajte dugoročno. Stavovi prema većini stvari, pa i prema novcu, tokom vremena se polako menjaju – nekad i drastično. I vi i voljena osoba ćete se menjati kako vreme bude prolazilo, i sasvim je moguće da će se vaši stavovi malo-pomalo usklađivati, mada ne bi bilo ništa neobično da nikada ne postanu stoprocentno usklađeni (to ionako nije neophodno, dokle god ste u stanju da postignete dogovor). U svakom slučaju, budite svesni da ni vaši ni partnerovi/partnerkini stavovi prema novcu nisu zacementirani „vo vjeki vjekov“.
Tražite pomoć ukoliko je potrebno. Nekada sukob zbog novca postane veoma ozbiljan. A nemogućnost da se kroz komunikaciju među partnerima taj problem reši može da ukaže na još veće probleme u vezi. Nije da bi trebalo da „dignete frku“ zbog toga što se ne slažete da li na posao treba poneti hranu od kuće (da bi se manje trošilo) ili obrok kupiti u pekari pored firme. Ipak, nekada je oko problema u vezi dobrodošla pomoć iskusnog stručnjaka – a taj problem bi mogao da ima veze s novcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.